31.05.2013 г.

ЕК иска премахването на роуминга в Евросъюза до две години

Роумингът в страните от ЕС трябва да бъде премахнат скоро. За това се обяви вчера в реч пред европарламента Нели Крус, еврокомисарка по информационните технологии и вицепрезидент на ЕК. Според нея решението за отпадане на допълнителните такси, които хората плащат за разговори на територията на съюза, трябва да се вземе преди изборите за ЕП, които ще са от 22 до 25 май 2014 г. Евентуалното му влизане в сила може да се очаква през 2015 или 2016 г. "Искам европейците да видят какво прави комисията за тях. Искам да можете да се обърнете към вашите избиратели и да им кажете, че сте успели да сложите край на допълнителното заплащане за използване на мобилни услуги", заяви Крус.
Според нея телекомите ще се съпротивляват на идеята, но за тях също щяло да има полза. Премахването на допълнителните такси ще им предостави достъп до неограничения европейски пазар. Говорителят на комисаря - Райън Хийт, също изрази мнение, че мобилните оператори не бива да се противопоставят на промяната, защото с нея ще се стимулира търсенето. Сред предимствата, които Нели Крус изтъква, са стимулирането на дигиталната икономика, подобряването на политическите връзки, както и социалният ефект.
От Брюксел ще се опитат да направят така, че мобилните оператори да таксуват потребителите по основните им тарифи без значение на територията на коя държава членка се намират. "Сред телекомите в ЕС няма място за ограничения! В никой друг сектор няма толкова ненужни и високи ограничения", коментира вчера еврокомисарката в "Туитър". Освен това Нели Крус обяви, че ще изготви законодателен пакет с всички разпоредби за гарантиране на свободен достъп до интернет, мерки за борба с киберпрестъпността и гаранции за неутралност на световната мрежа.

Няма коментари:

Публикуване на коментар