23.05.2013 г.

Реконструкцията на пазара ще вдигне наемите, търговците недоволни от преместването

Така ще изглежда новият пазар, който ще се изплаща, според плановете за 12 години

Подписка срещу предложението масите на централния пазар да се раздават с таен търг са направили част от търговците. Те настояват след реконструкцията на пазара местата за продажба да бъдат разпределени след жребий. Според тях това би осигурило по-голяма прозрачност и сигурност за онези, които работят там години наред. Други обаче са на мнение, че по-добрите позиции за продажба ще се определят чрез търг, т.е. ще отидат при онези търговци, които са дали по-висока цена. Първата работа на някои от колегите е да протестират и то без да се замислят. Аз не подкрепих подписката, защото смятам, че тайният търг е по-доброто решение. А за пребазирането-все пак става дума за три месеца неудобства, ще ги изтърпим. Все пак се прави за по-добро, сподели производител на зеленчуци.
От понеделник започва преместването на масите на търговците на временни места, за да продължи дейността им и да се осигури пространство за строително-монтажните работи. Разходите по преместването и изграждането на новите пазари се поемат изцяло от общинската администрация.
Предвижда се до 31 май преместването да приключи, като масите от източната половина на пазара ще се преместят на съществуващия паркинг до чешмата. Търговците от западната половина ще бъдат преместени на северния тротоар на ул. „Пазарска" пред и източно от кино „Комсомол". Сектор „Цветя" ще бъде преместен северно от Универсалния магазин.
На всеки две маси, ще бъде осигурена градинска шатра с размери 3м х 2м с височина 2.50м. Шатрите ще осигурят защита на наемателите и стоката от слънчевото греене. Те ще бъдат здраво привързани една към друга и за масите, за да се избегнат инциденти при силен вятър. Липсата на електрозахранване е най-голямото притеснение за търговците, но от общинска администрация уверяват, че се работи по неговото осигуряване, както и за нощна охрана на масите.
Като поднася своите извинения на наемателите и гражданите за причинените неудобства, ръководството на Община Стара Загора разчита на тяхното съдействие, за да се реализира проектът в предвидените срокове.
1813 кв.м е разгънатата застроена площ на Централния общински пазар, която предстои да бъде модернизирана. Предвижда се на мястото на съществуващите метални покрития да бъде изграден пазар от закрит тип с остъклени метални конструкции и нова организация на достъпа и движението на посетителите. Предвиденият срок за изграждане на обекта е 90 дни (мнозина се съмняват, че дейностите по реконструкцията ще могат да бъдат завършени за три месеца), а стартът да е в началото на юни.
На 15 февруари кметът Живко Тодоров подписа договор за финансирането на проекта по програма Jessica в размер на 900 000 лева с прогнозен лихвен процент 1.6 % на годишна база и банков заем от Сосиете Женерал Експресбанк АД, в размер на 920 000 евро с прогнозен лихвен процент - до 7% на годишна база. Срокът за погасяване на кредита е до 2025 година, а годишната вноска на община Стара Загора ще бъде около 150 хил. лева.
Автор на проекта за реконструкция и модернизация на градския пазар е старозагорският архитект Петър Киряков. След реконструкцията, наемите на пазара ще се вдигнат с около 1/3, прогнозираха от администрацията в началото на годината.

Няма коментари:

Публикуване на коментар