27.05.2013 г.

Явор Гърдев с четири статуетки „Аскеер”

Явор Гърдев е безапелационният победител на тазгодишната церемония по раздаването на наградите "Аскеер 2013", която се състоя в "Българска армия" в навечерието на 24 май. Неговият "Хамлет" (Народен театър) грабна четири статуетки, и то в най-престижните категории. Сценичната версия на великата Шекспирова трагедия му донесе приза за режисура и още един в категорията за най-добро представление. Повече от заслужено, защото при толкова много и различни интерпретации на знаменитата класика Явор Гърдев съумя да каже своята дума на творец от XXI век, като при това не изневери на оригинала. Същия баланс удържа в играта си изпълнителят на главната роля Леонид Йовчев. Неотдавна той се размина на косъм с "Икар"-а, но пък получи признанието на Академия "Аскеер" за неподражаемото си превъплъщение в образа на датския принц. Четвъртата статуетка е завоевание на сценографите на спектакъла, едни от най-успешните в бранша - Даниела Олег Ляхова, Никола Тороманов и Венелин Шурелов. 
Наградата за водеща женска роля грабна Илка Зафирова, която с присъщата си лекота пресъздава сложния образ на главната героиня в постановката "Когато дъждът спря да вали" (режисьор Зорница София, "Зад канала"). Плащайки висока цена, нейната Елизабет Лоу крие интимна тайна, която предопределя съдбата на няколко поколения.
Нескривана радост донесе статуетката на Димитър Живков, който е отличникът в категорията за Изгряваща звезда. В авторския си моноспектакъл "Живак" актьорът, чийто врачански произход го прави още по-автентичен, представя "еманацията" на северозападния българин, скачайки от образ в образ: фирмен бос, взводен командир, запецващ селски кмет, пиян-залян поп, чевръст хороводец (режисьор Димитър Стефанов, Продуцентска къща "Креди Арте"). В многопластовия талант на Димитър Живков са се убедили и зрителите на тв сериала "Недадените", където той е в съвсем различно амплоа. Там двамата с Гергана Плетньова, която му беше конкурентка за "Аскеер"-а, играят младо еврейско семейство.
Не останаха без отличия Младежкият театър и Театър 199. Станка Калчева получи наградата за поддържаща женска роля (Корделия Егерман в "Часът на вълците"), а Атанас Атанасов в същата категория при мъжете (Труман в "Хората от Оз"). Изпълненията и на двамата са пример за младите, че големият актьор винаги играе "като за последно", дори и второстепенни персонажи.
Фондация "А`Аскеер" с генерален спонсор "Овергаз" в лицето на Сашо Дончев тази година връчи и един специален приз: почетна награда за творческа чест и принос в развитието на театралното изкуство на проф. дфн Александър Шурбанов за четирите му превода на Шекспировите трагедии "Макбет", "Отело", "Крал Лир" и "Хамлет". За популяризацията на последния определена заслуга има и отличената постановка на Явор Гърдев, радваща се на огромен зрителски интерес.
Навръх рождения си ден, след 33 години на сцената Емилия Радева бе удостоена с Голямата награда за цялостен принос към театралното изкуство. Незабравими за поколенията ще останат превъплъщенията й в театъра и на екрана: Султана в "Иконостасът", Юрталанката в "Снаха", Екатерина Каравелова в "Дело 205/1913 П. К. Яворов", Фани Хорн в "Осъдени души", Невена в тв сериала "Дом за нашите деца" и много други.

Няма коментари:

Публикуване на коментар