7.05.2012 г.

Свещеник описва борбата си с калабрийската мафия


„Не можем да мълчим” вече и на българския книжен пазар

Джанкарло Брегантини се е борил с мафията през целия си живот. Отвътре.
„Не можем да мълчим” показва същността на най-потайната и затворена престъпна организация в Италия – калабрийската Ндрангета. За нея почти липсва информация, няма филми, нито ярки литературни творби.
Брегантини пръв описва безчинствата на членовете й, безпощадните войни между фамилиите, драматичните истории на жертвите от позицията на пряк свидетел. Не се колебае да разкрие игрите с голямата власт, корупцията и изнудването, видени през неговите очи. Той не просто разкрива жестокото лице на мафията, а разнищва една конспирация на мълчанието, лъжата и страха.
Брегантини описва ежедневието на жителите на Калабрия, прекарали целия си живот в среда, контролирана от Ндрангетата. Те не познават друг ред освен този на мафията.
Той оголва грозното лице на самите мафиоти. Показва начина им на живот, грубите демонстрации на власт и влияние, необходимостта да парадират с положението си. Дори отношенията в семействата на членовете на Ндрангетата са подчинени на правилата на мафията. И никой не може да остане невинен.
Но според Брегантини, за да бъде победена организираната престъпност, не е достатъчно да се посочат злините. Ние – всички заедно и всеки поотделно – трябва да продължим нататък, да разкажем и да оценим доброто, което вече съществува, да посеем положителното и красивото. Иначе рискуваме да бъдем смазани от ужаса, притиснати от логиката на злото – според тази логика мафията господства винаги и навсякъде, без надежда за обрат, без възможност за победа.
Брегантини дава личен пример. В деня, в който поема длъжността си на епископ в епархията на Локри Чераче, той е посрещнат с бомба под амвона. Когато силите на реда го съветват да приеме охрана, отговаря с твърдо „не“.
Той не отказва да посети дом на мафията и да успокои майката, оплакваща убития си син, макар да знае, че тя ще поиска вендета. След клането в Дуисбург заедно с група свещеници и миряни отива в Германия, за да подкрепи калабрийската общност там. В деня след убийството на политика Франческо Фортуньо заедно с множество младежи прави шествие под лозунга „ИЗБИЙТЕ НИ ВСИЧКИ“. Съвместно с други епископи от района се бори за увеличаване на работните места.
Но в книгата си Брегантини дава и надежда. Той споделя за малките победи на обикновените хора, които вярват в силата на словото. Брегантини доказва, че думите могат да бъдат оръжие, с което да се изправим срещу насилието. Той пише: „Трябва да вярваме, че когато доброто настъпва, мафията се оттегля, трябва да направим същност на живота си, негова основа, именно стойностите на доброто, на красотата, трябва да сеем слово, което е в състояние да изкорени злото.” И не спира да повтаря, че мафията изпитва ужас от красотата.
Епископ на хората и между хората, Джанкарло Брегантини се е превърнал в символ на борбата срещу Ндрангетата. „Не можем да мълчим” е призив към обществото да се изправи срещу нейните безчинства.

За автора:
Джанкарло Мария Брегантини е роден в Дено, област Тренто, през 1948 г. Учи в семинарията, след завършването си работи във фабрика, по-късно записва теология във Верона и защитава докторска дисертация по история на църквата. От 1978 г. служи като свещеник в Кротоне, Южна Италия, а след това е капелан в Бари. През 1994 г. е определен за епископ на Локри Чераче, но за всички в Калабрия си остава „отче Джанкарло“. През тези години придобива огромен граждански авторитет, вмъквайки в проповедите си разсъждения за формите на твърда и ефикасна съпротива срещу мафията.

Няма коментари:

Публикуване на коментар