3.05.2012 г.

Частен инвеститор влиза в ТЕЦ „Марица изток 2”


Частен инвеститор влиза в ТЕЦ Марица Изток 2. Това ще е купувачът на 49% от капитала на ново дружество, което предстои да бъде учредено. Според министъра на икономиката енергетиката и туризма Делян Добрев, пети и шести блок ще бъдат отделени в самостоятелно дружество. След това 49% от капитала му ще бъдат продадени от Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол на стратегически инвеститор.
Идеята е новият собственик да помогне за изграждането на новите 9-и и 10-и блок в централата. Очаква се процедурата да стартира официално до седмици.
За нови мощности в централата заговори още през март миналата година бившият енергиен министър Трайчо Трайков. При откриването на ремонтирания осми блок той обясни, че японската компания Тошиба има технологична възможност да изгради два нови блока с обща мощност 500 мегавата в ТЕЦ Марица Изток 2. Според него, цената на новите блокове ще е около 350 милиона евро - доста по-евтино от новата ТЕЦ AES Гълъбово.
Година по-късно новият ресорен министър Делян Добрев обясни, че строителството на новите блокове може да стане по два начина - първият е чрез кредити, които централата да вземе, но това е много рисков вариант. Вторият е чрез отделяне на пети и шести блок в отделно предприятие, в което да бъде включен и стратегически инвеститор.
Че тази идея не е нова и по нея е работено вече, стана ясно още в средата на март. Тогава небезизвестният консултант в енергетиката Стефан Гамизов открито обвини ръководството на централата: Възнамеряват да оценят два блока, които струват 700 милиона лева, на 150 милиона лева и впоследствие да си направят едно публично-частно партньорство на бърза ръка и да се сдобият с една централа, заяви Гамизов в предаването На четири очи.
Подозираме, че се готви скрита приватизация на държавната ТЕЦ Марица Изток 2, алармира миналата седмица соцдепутатът и бивш министър на икономиката и енергетиката Петър Димитров. Според него, декларирани са намерения за изграждане на два нови блока, предприемат се и конкретни стъпки, като категорично се заявява, че те няма да са държавна собственост. По думите му, това означава, че там ще се появи частник, но не е ясно какво ще инвестира. Той просто ще стане партньор и съсобственик, но вече ще определя цената на тока, коментира още Димитров.
Не се готви скрита приватизация, обмисля се идеята да се построят нови два блока - 9-и и 10-и, в централата, контрира още същия ден Делян Добрев. Основание за това давала ниската цена на въглеродните емисии, които централата купува. Според министър Добрев, задълженията на ТЕЦ Марица Изток 2 са намалели от 719 млн. лева през 2008 г. на 372.9 млн. лева сега. В този период са направени и над 332 млн. лева инвестиции.
Мъглата около приватизацията на ТЕЦ Марица Изток 2 дава храна за много размисъл. Традиционно най-напред се заговори за смяна на ръководството. Спрягат се и известни имена за наследници на изпълнителния директор.
Че в централата ще влезе нов собственик, па макар и на 49% от ново дружество, няма съмнение. Кой ще е той обаче, все още се гадае. Според добре осведомени източници, американските интереси в комплекса не са свършили. Дали енергийният мастодонт AES, например, няма да се сдобие с още активи у нас?

Няма коментари:

Публикуване на коментар