8.05.2012 г.

Представиха десетте финалистки в конкурса „Царица Роза 2012”


След приключване на втория тур от конкурса за избор на Царица Роза 2012, десетте финалистки се срещнаха с представителите на медиите. Кметът на община Казанлък Галина Стоянова, заместник-кметът Петър Косев и председателят на журито фотографът Бедрос Азинян подчертаха пред момичетата, преборили се до финала на конкурса, и пред медиите, че тази година изборът протича по различен начин, както и мисията на момичетата ще бъде изпълнена с подобаващо съдържание и смисъл.
„Царица Роза тази година ще бъде част от бранда на Казанлък и нейната мисия е да се превърне в част от публичния образ на нашия град както  у нас, така и в чужбина”, подчерта кметът на общината. Тя допълни още, че няма да има смесване на двата големи празника – Фестивалът на розата и Празниците в Долината на тракийските царе, т.е. техните характерни особености ще бъдат отчетливо разделени, ще липсва Севт ІІІ при коронясването на Царица Роза, както и други елементи от тракийската култура, включвани в предишните издания на Празника на розата.
Кметът Галина Стоянова каза още, че ще има няколко каузи, в осъществяването на които момичетата ще се включат. Едната е инициативата „В името на розата”, за създаване на съвременен Музей на розата и изваждането му от досегашните приземни помещения, където са изложени едва 8% от уникалните музейни експонати, свързани с розопроизводството. За патрон на инициативата е поканен президентът на Р България Росен Плевнелиев.
Финалистките ще се включат и в националната кампания „Да изчистим България за един ден”, в залесяването с дръвчета, в редица благотворителни изяви и инициативи, подети от тях самите.
 Десетте казанлъшки абитуриентки, които ще се борят за короната на Царица Роза 2012 са: Нели Славова от ХГ „Св.св. Кирил и Методий”; Миглена Георгиева от СОУ „Екзарх Антим І”; Ивона Балъкчиева от НГПИД „Акад. Дечко Узунов”; Антоанета Александрова от СОЕ „Екзарх Антим І”; Мариана Стефанова от ХГ „Св.св. Кирил и Методий”; Светлана Стоянова от Гиманизия „Акад. „Петко Стайнов”; Десислава Савова от НГПИД „Акад. Дечко Узунов”; Ивелина Иванова от ХГ „Св.св. Кирил и Методий”, Джелина Акова от ХГ „Св.св. Кирил и Методий”; Паола Кръстева от ПМГ „Никола Обрешков”. За добрата организация на двата конкурсни тура заслуга има Владимир Джамбазов и неговият екип.

Няма коментари:

Публикуване на коментар