4.05.2012 г.

Френският посланик открива фотоизложба в Ески джамия


Посланикът на Република Франция в България Н.Пр.Филип Отие ще открие изложба - фотографии „Архивите на планетата".
„Архивите на планетата" представя фотографии от един уникален световен архив за живота на човечеството в цветовете на миналия век, събрани от френския банкер-милионер, филантроп-интернационалист - Албер Кан. Фотографиите са подбрани от известния български майстор на обектива Иво Хаджимишев.
Експозицията ще бъде подредена в Музея на релгиите (Ески джамия) и се открива на 9 май от 18 часа. Джамията бе реставрирана през миналата година, но остава затворена за посетители и е достъпна само по определени поводи.
В периода 1908-1930 година Албер Кан лично финансира пътешествията на фотографи в над 50 страни по целия свят. Колекцията му се състои от 72 000 фотографии, които днес се съхраняват в музея му в Париж, между които и 60 клишета от България.
През 1918 година е заснет храма Александър Невски, 6 години преди той официално да бъде осветен и да отвори врати за миряните. Това са най-ранните известни цветни кадри от столицата. Освен това са представени непоказвани до момента изображения от България: Мелнишките скални пирамиди и българка, държаща чекрък.
В продължение на 20 години идеалистът Кан не спира да влага средствав своя мащабен, значим и скъпоструващ проект. Основният мотив на пацифиста Албер Кан е неговата убеденост, че мирното съжителство между народите се постига чрез взаимното познаване на културите и обичаите.
Напуска този свят през 1940 г., но неговата колекция остава жива в историята като най-големия световен архив по цветно документиране на действителния живот.

Няма коментари:

Публикуване на коментар