4.05.2012 г.

Нови 10 мола откриват тази година


През тази и следващата година се очаква моловете в България да се увеличат с още 10, съобщи консултантската компания GVA Sollers. Въпреки това страната ни ще остане със сравнително скромно за европейските разбирания покритие на големи търговски центрове (което е обяснимо поради спада на потреблението и ниските доходи). У нас на 1000 души от населението се падат едва 81.4 кв. м площ. За сравнение в Люксембург, Швеция, Англия и Франция шопинг центровете предлагат съответно между 380 и 240 кв. метра на хиляда души.
Към момента лидер на пазара у нас е морската столица. На всеки 1000 варненци се падат по 361 кв. м търговска площ. Очаква се след откриването на новите молове София да се изкатери на второто място в класацията, което сега се заема от Русе с 306 кв.м.
През 2011 г. не бе построен нито един нов мол, а "Марково тепе" премина в ръцете на банката кредитор заради проблеми със строителството и инвестициите, закъса и строителството на мола на „Карфур” в Стара Загора, пак поради финансови причини.
От GVA Sollers прогнозират, че някои от работещите търговски центрове, главно тези от регионален тип, ще променят концепцията си и ще се специализират, ще се появят и първите тематични шопинг центрове. Цените и наемите в сегмента ще останат сравнително стабилни.

Няма коментари:

Публикуване на коментар