10.05.2012 г.

По-трудна матура за седмокласниците на 21 май


Матурата по български език и литература на 21 май ще е по-трудна, заяви зам.-министърът на образованието Милена Дамянова. Ще има задачи по формата на международното изследване за грамотността PISA - учениците ще трябва да извличат информация от непознати текстове с различен жанр, изисква се повече мислене, обясни Дамянова. Според нея при изпробването на въпросите учениците са се справили с тях.
Няма никакви възможности тази матура да изтече предварително, увери Милена Дамянова. Тя обясни, че както м.г., така и тази тестът ще се съставя в последния момент - 3-4 часа преди началото на изпита, а последният 41-ви въпрос на теста, който е за съставяне на интерпретативно съчинение или есе, ще се тегли измежду 30 теми. Организацията на изпита беше променена за миналата кампания заради изтичането на темата през 2010 г. Зам.- министърът призова директорите и квесторите да не подсказват на зрелостниците, тъй като не им правят добра услуга. Дамянова повтори, че 22 май е учебен ден, за да няма критики, че през месеца има много неучебни дни.
На 23 май в 8.00 часа започват матурите по предмет по избор, а от 10.00 часа - и изпитът по математика за VII клас. В теста за матурата по география ще има повече въпроси от география на България, за да повишим вниманието на учениците към географията на собствената им страна, каза още зам.-министърът. Първият модул по математика за седмокласниците включва 20 задачи, а вторият - 4, които също са с формата на PISA. Целта е не само да се покажат знания, но и какви умения са придобили и как ще ги използват по-нататък в живота, обясни Дамянова.

Няма коментари:

Публикуване на коментар