8.05.2012 г.

Изложба, посветена на Паисий откриват в Столична библиотека


Изложбата "Паисий Хилендарски, неговите предвестници и последователи" ще бъде открита от 17.00 часа на 9 май в зала "София" на Столична библиотека.
Експозицията е на Националния литературен музей и е посветена на  250-годишнината от написванетона "История славянобългарска" и 290-годишнината от рождениетона Паисий Хилендарски.
Представени са летописните традиции на българите от ранното Средновековие до епохата на Паисий, както и източниците, които Хилендарският монах ползва за написването на историята си.
Отразени са дискусиите относно биографията на отец Паисий,както и отзвукът, който неговата "История славянобългарска" предизвиква сред българите през десетилетията след 1762 г.
Отделни табла са посветени на неговите следовници-будители, както и на образа му в изкуството. Сред най-ценните експонатище бъде и оригиналът на книгата на Мавро Орбини "Царството наславяните" /Il regno de gli slavi/ от 1601 г., предоставен от Столична библиотека. Руският превод на тази книга е сред най-важните извори на Паисий.

Няма коментари:

Публикуване на коментар