9.05.2012 г.

Австрийски музикални седмици и в Стара Загора


Стара Загора е един от деветте български града, които тази година домакинстват Австрийските музикални седмици в България. Събитието се провежда за 16-ти път и тази година ще мине през градовете София, Пловдив, Русе, Велико Търново, Стара Загора, Шумен, Добрич, Бургас и Варна.
Фестивалът започна на 26 април с концерт на Софийската филхармония в зала "България" и ще продължи до 17 май. В програмата му са включени 21 концерта. Специално за тях ще пристигнат близо 30 музиканти от Австрия. Освен класическа музика в програмата на фестивала има още джаз, поп, диско.
В Стара Загора на 15 май от 19 часа на сцената на ДТ „Гео Милев" е концертът на Квартет „Лиси" (Австрия)
В съществуващия от 2008 г. квартет Лиси, заедно с Раймунд Лиси музициран Роберт, Бауерщатер, Себастиан Бру и Сребра Гелева. Квартетът си е поставил за цел да разшири пространството в концертните зали за по-рядко изпълняван репертоар за клавирен квартет. Първата изява на ансамбъла е в рамките на Австрийските музикални седмици в София, през 2011 следва дебютът им в Стъклената зала на Музикферайн във Виена. За 2012 г. е планирано издаването на компактдиск. Членовете на ансамбъла се отличават с дейността си в имените оркестри (Оркестъра на Долна Австрия, Виенските симфоници, оркестъра на Щатсопер) и активната си концертна дейност в страната и чужбина, както и като солисти.
В програмата:
Рихард Щраус (1864-1949)
Тържествен марш за цигулка, виола, виолончело и пиано ре мажор
Волфганг Амадеус Моцарт (1756-1791)
Квартет за пиано, цигулка, виола и виолончело ми-бемол мажор, KV 493
Allegro
Larghetto
Allegretto
Густав Малер (1860-1911)
Клавирен квартет, ла минор
Балдуин Зулцер * 1932
Интермецо a 4 за клавирен квартет (световна премиера)
Йозеф Зук (1874-1935)
Квартет за пиано, цигулка, виола и виолончело ла минор, оп. 1
Allegro appassionato
Adagio
Allegro con fuoco
Вход с билети
На 16 май от 23:00 часа в Club Pasha:
DJ Simon/off (Австрия)
Вход свободен
"Simon/off необикновена способност за нагнетяване на атмосферата с неповторим и внимателно изграден саунд дизайн и свежа палитра от звуци, осланяща се на Dubstep, Techno и 2-Step, без да забравя Sub-Bass-а." (Bassfaced / US)
Simon/off прави първите си стъпки в музиката на осем годишна възраст заедно с двамата си братя, като правят записи и шнитове с помощта на Taperecordern Loops. От тези първи опити се заражда любовта към електронната музика. През 2005 г. той издава първата си EP „Soon" в Грац, която получава и отзвук и в други страни. Simon/off описва своята музика чисто и просто като "бас музика". Но и като DJ той се опитва да свърже в своите сетове различни звучения, да разчупи закостенели жанрови традиции, да създава напрежение и да наелектризира атмосферата.

Няма коментари:

Публикуване на коментар