18.05.2012 г.

105 години от археологическото дружество „Августа Траяна” празнуват в наводнен музей


Веществено-документална изложба „105 години Археологическо дружество „Августа Траяна" в Стара Загора" ще бъде открита в Регионален исторически музей по време на Нощта на музеите и галериите.
Изложбата съдържа 81 експоната, които не са включени в постоянната експозиция на музея. Сред тях са първата табела на музея, златната книга за видни посетители, която се ползва и до днес, както и протоколът от учредяването на Археологическото дружество на 28 май 1907 г. Показани са и първите дарения от граждани като акварелни скици на сгради от епохата, които за първи път излизат от хранилищата, първите монети, дарени на музея, антични предмети, открити в Стара Загора и околните села. Интересен експонат от етнографската сбирка е оръжие под формата на бастун, принадлежал на унгарския княз Ференц II Ракоци.
Изложбата „105 години Археологическо дружество „Августа Траяна" в Стара Загора" ще бъде открита на 19 май от 21.30 часа на второ експозиционно ниво и ще остане до края на юни.
С пролетните дъждове, от шахтите на уникалната Антична улица започнаха редовни течове, придружени с фекалии и неизбежните „аромати“.
Освен това по всички мазилки на стените, на необичайни места има мокри следи.
 Проблемът е, че водата в канализацията не протича нормално. Видно е, че от дъжда половин метър е вдигнато нивото в шахтата, заявили общински служители.
При проливен дъжд водата с екскрементите не може да се изтича, връща се по тръбите обратно, избива капаците на шахтите и се разлива. Вероятно помпата е повредена или няма нужния капацитет. Трябва специалист, какъвто вероятно има във ВиК, да провери и настрои съоръжението.
Явно проектантското и техническото решение не са удачни. Това изпълнение на строителството (а музея уж беше обявен за сграда на годината преди откриването си) винаги  ще е „бомба” със закъснител.
Бедствието довело и до трагикомична случка. За първи път на Античната улица трябвало да се състои церемония по сключване на граждански брак между българка и германец, които живеят и работят в Япония. Хората избрали за събитието нетрадиционното място. Гостите им били от три-четири държави. За нещастие дъждът изправил на нокти целия наличен персонал на музея. Въоръжени с кофи, метли, парцали и стек дезодоранти, минути преди да пристигне булката, аварията била маскирана.
Откакто през 2008 г. музейните работници се нанесоха в административната част, а от 3 март 2009 г. се откри и експозицията в сградата, обявена през същата година за Сграда на годината, няма ден, в който някоя „бомба“ да не е гръмнала. То не бяха течове от покриви, тавани, стени, подпочвени води, климатици, напрегнати и халтави теракотни плочи, които всеки миг могат да се начупят, и пр., и пр. Същото се отнася и за сградата на Регионалната библиотека…
Това ни дава една пълна и ясна представа – КАК СЕ СКЛЮЧВАТ ДОГОВОРИТЕ ПО ОБЩЕСТВЕНИТЕ ПОРЪЧКИ, КАК ТЕ СЕ ИЗПЪЛНЯВАТ, И КАКВИ СА ГАРАНЦИИТЕ НА ИЗПЪЛНИТЕЛИТЕ…

Няма коментари:

Публикуване на коментар