2.05.2012 г.

Филмов маратон в столицата за Деня на Европа


Над 20 филма от България и другите страни на ЕС ще могат да се гледат без билет в НДК по случай Деня на Европа. Безплатният киномаратон (9-19 май) се организира от Европейската комисия в партньорство с посолствата и културните институти на държавите членки.
Откриването е в зала 1 с "Подслон" на българския режисьор Драгомир Шолев. Филмът освен голямата награда на миналогодишния "София филм фест", спечели ласкави отзиви и на много чужди фестивали. Другият български представител в афиша е "Кецове" - на 14-и в "Люмиер"; също филм, който заслужава да се гледа.
Прожекциите в "Люмиер" ще продължат от 10 до 19 май и всеки ден ще бъдат показани по два филма от Стария континент, сред които са носителите на "Оскар" "Животът на другите" (Германия), "В един по-добър свят" (Дания), "Угощението на Бабет" (Дания). Със свои продукции са представени още Румъния - "Морген"; Испания - "Чико и Рита" (и той беше с номинация за тазгодишните "Оскар"-и), Гърция - "Малко престъпление", Холандия - "Бон воаяж", Унгария, Естония, Белгия, Полша, Литва, Австрия и др.
Италианският "Целувай ме още" пък ще има своята световна премиера тъкмо тук, в кино "Люмиер". Той е продължение на нашумелия "Последната целувка" на реж. Габриеле Мучино.
Всички заглавия в селекцията са съвременни, с едно изключение - "Големите надежди". Екранизацията по класиката на Дикенс е заснета от Дейвид Лийн през 1946 г. и днес е в златния фонд на киното въобще. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар