18.05.2012 г.

Регионалния министър съветва българите да побързат със санирането на жилищата


98% от жилищната собственост в България е частна. Държавата не може пряко да се намесва в обновяването й.
Тя може да помогне за всяка одобрена сграда собствениците да получат финансова помощ до 50 на сто от стойността на бюджета за обновяване на съответната сграда.
Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, която представи в Силистра проекта "Енергийно обновяване на българските домове". Той се финансира по схема за подкрепа за енергийна ефективност в многофамилни жилищни сгради от ОП "Регионално развитие 2007-2013 г.".
Tя посъветва собствениците още сега да предприемат съответните действия, защото през следващия програмен период процентът ще бъде по-малък (в момента той е 50). Естествено министърката не каза от къде гражданите ще намерят пари за техния дял от финансирането на проектите.  По нейните думи изискванията за енергийна ефективност през 2020 година ще бъдат по-високи и ще се налагат санкции, една от които е забрана за саниране "на парче", информира БТА.
Стана ясно още, че до 2015 година трябва да има анализ за състоянието на сградния фонд в страната.
От 1 юли сдруженията на собствениците може да подават формуляри за участие в проекта за енергийно обновяване на многофамилни жилищни сгради с европейски средства. За обновяване могат да кандидатстват всички видове многофамилни жилища, които са проектирани до 1999 г., откогато влиза в сила нова наредба, според която строежите трябва да отговарят на изисквания за по-добра енергийна ефективност. Сградите трябва да бъдат минимум на три етажа с шест апартамента.
Очаква се по проекта да бъдат обновени близо 200 сгради.

Няма коментари:

Публикуване на коментар