11.05.2012 г.

Обявиха журито на кинофеста „В Двореца”


Вече са ясни имената на хората, които ще оценяват всички 134 късометражни филми на фестивала „В Двореца”.
Тази година неговото юбилейно издание ще се състои от 29 юни до 7 юли 2012г. в Балчик и Варна.
В състава на журито са отличеният със Сребърна мечка от Берлинале '2010 за изключително художествено постижение в операторското майсторство Павел Костомаров, Санна Килонен - селекционер и програматор на един от най-старите и значими европейски фестивали за късометражно кино Tampere Film Festival, българката Снежина Латев – мултидисциплинарен визуален артист и арт директор във VH1 - Ню Йорк, сръбският журналист Владан Петкович, а също Фират Ючел – основател на едно от водещите турски киносписания и член на международната асоциация на филмовите критици (ФИПРЕССИ).
Междувременно “В Двореца” обяви и селектираните заглавия за международната и националната състезателни програми. Десетият фестивал ще представи 134 филми от България и света, разпределени в категориите игрално, документално, анимационно и експериментално кино. Програмата включва голям процент европейски заглавия, като абсолютен рекордьор е Германия с 23 филми, следвана от Испания (15) и Великобритания (14). Българските филми са 18 на брой – 6 игрални, 6 документални и 6 анимационни. Повече от половината от състезаващите се филми са премиерни за България, като 34 ще имат своята световна премиера на МФКК “В Двореца”.
Владан Петкович е кореспондент за Балканския регион за Screen International и Cineuropa - едни от най-големите в Европа онлайн-платформи с новини от света на киното и информация за филмовата индустрия. Освен филмов критик, членуващ във “Федеора” и журналист, Владан е и програматор на Международния фестивал за късометражно кино в Баня Лука, Босна и Херцеговина. “Чувал съм много добри неща за фестивала “В Двореца”, а и никога преди не съм бил в България. Фестивалът се случва през лятото, край брега на Черно море и съм сигурен, че ще прекарам страхотно!”
Като оператор Павел Костомаров е работил върху множество филмови продукции, включително със знаковите руски режисьори Сергей Лозница, Виталий Мански и Алексей Учител. Носител на множество награди, за работата си във филма „Как прекарах това лято“ на реж. Алексей Попогребски е удостоен със „Сребърна мечка“ от Берлинале '2010, категория „Операторско майсторство“. През октомви 2010 г. той става първият носител на наградата на Франческо Мициано „За специален принос към световната кинематография“.
В рамките на международния фестивал “В Двореца” за първи път в България ще бъде представен и документалният филм на режисьорския тандем Костомаров – Александър Расторгуев “Аз те обичам”, отличен на фестивалите в Карлови Вари и Ротердам.
Санна Килонен е член на селекционния комитет и програматор на един от Топ 3 на европейските форуми за късометражно кино – Тампере Филм Фестивал. Фестивалите, на които е била са повече от 30, като в рамките на българския “В Двореца” Санна ще представи и специална селекция от най-добрите финландски късометражни филми от последните две години. “За мен винаги е било интересно да посещавам фестивали за късометражно кино, на които не съм била преди това. Освен това, като член на журито, имаш възможност да дискутираш филми наистина в дълбочина и сериозно, което винаги е предизвикателство. Възможност за културен обмен, личностно израстване и нови знания.“
Българската следа в международното жури “В Двореца” е Снежина Латев, която през 2003-та завършва колежа по дизайн в Роуд Айлънд, за да се озове две години по-късно в телевизионната Мека на поп-музиката – централата на VH-1 в Ню Йорк. Днес Снежина е On-Air старши дизайнер и арт директор на телевизионния канал с успешна самостоятелна практика в областта на визуалните изкуства. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар