17.05.2012 г.

Музи и история в музея на Казанлък


Красиви китарни изпълнения ще  посрещат посетителите на казанлъшкия  исторически музей „Искра“ в нощта  на 19 срещу 20  май. Вратите са отворени за  свободни посещения,  а повод за събитието е Европейската нощ на музеите, която популяризира историческото и културно наследство на континента.  Провеждането й тази година съвпада  и с откриването на Фестивала на  розата, традициите и изкуствата в Казанлък.
Китарният  концерт,  който ще изнесат възпитаниците на музикалната  школа към НЧ  "Възродена Искра"от 19.30 часа, и  дуото Румелия и Стефан Христови от 20.30 ч., ще  бъде  тематично свързан с една от гордостите  на Казанлък – струнните музикални инструменти на „Кремона“, чийто глас звучи на всички континети.
На 19 май от 18.00 до 18.30 часа в ИМ „Искра” ще бъде представена филмовата импресия „Балкан” по едноименната концертна увертюра на академик Петко Стайнов, а от 20.30 до 24.00 часа на откритата видеостена на Дома на културата „Арсенал”ще бъдат представени филми за откритията в Долината на тракийските царе.
Исторически музей „Искра” е остован преди 111 години и е сред най-старите, най-богати и известни  регионални музеи в България, който съхравява над 80 000 оригинални експоната. От  1930 г. до 1958 г . негов  директор  е  известният български писател, художник, краевед  Димитър Х. Чорбаджийски – Чудомир.  В ИМ „Искра“ се представени  постоянните експозиции “Археология”, “Възраждане”, “Нова история”, “Етнография” и “Най-нова история”,  а отскоро и нова експозиция, посветена на  производството на струнни инструменти в Казанлък  от „Кремона”.
В Исторически музей  „Искра“ са изложени уникалните  находки  от тракийските гробници в  долината, открити от експедиция  ТЕМП – златният венец и златният киликс,  маската на Терес, златни конски  амуниции,  ритуални съдове и бронзовата глава от статуята на  Севт ІІІ, оръжия,  шлемове и ризници.  
Казанлък ви очаква в Европейската нощ на музеите на 19 май  и по време на  целия Фестивал на розата, традициите и изкуствата, който започва същия ден и продължава до Еньовден - 24 юни.

Няма коментари:

Публикуване на коментар