3.05.2012 г.

Седем иска срещу ВиК срещу таксата за пречистване


Общо седем съдебни дела са заведени в старозагорския Районен съд срещу местното  дружество Водоснабдяване и канализация заради неправомерно начисляване на такса пречистване, съобщи Елка Петрова от Адвокатско дружество Стръмска и Петрова. Според нея, ще има и нови кандидати за търсене на справедливост.
Проблемът възникна през юли миналата година, след като бе въведена в експлоатация пречиствателната станция в Стара Загора и бе определена нова такса за пречистване на водата.
Според утвърдените от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) такси за пречистване на отпадъчни води – битови, се плаща 0.29 лв./куб. м, за промишлени отпадъчни води със степен на замърсяване - 1 по 0.71 лв./куб. м, втора степен на замърсяване - по 0.88 лв./куб. М, и трета - по 1.18 лв./куб. м.
Оказва се, че, според ВиК, всички потребители, които не са физически лица, са подведени под един знаменател - т.е. ползват промишлени отпадъчни води. Огромни суми за плащане са получили нотариални офиси, хотели, адвокатски кантори и т.н., които реално не замърсяват вода, а са им начислени по О.71 лв./куб.м - т.е. плащат за пречистване с първа степен на замърсяване.
Според законовите разпоредби отпадните води се делят на два вида – фекално-битови - резултат от човешкия метаболизъм, битово-домакински дейности и промишлени, които се изпускат в резултат на производствена, стопанска или друга дейност и които по своя произход, състав и свойства са различни от фекално-битовите.
Според ВиК, щом не сме битови абонати, трябва да плащаме за промишлено пречистване, но законът не казва така, убедена е Елка Петрова. Подобно становище обаче не важи за бюджетните институции като училища, детски заведения и болници, защото в случая ВиК имало социални функции. Те са приравнени към битовите абонати и плащат по 0.29 лв. на куб. м.
Очакваме решението на съда, не може да има дискриминация на потребители, допълни юристката. Тези дела са свързани и с анализи на водата, която ползват ищците, за да се докаже колко е замърсена тя.
Анализите се правят в сертифицирани лаборатории и са скъпи - над 800 лв. излиза едно изследване, обясни пък Мирослава Стръмска.
Въпреки това, двете юристки, които водят дело и за своя офис, се надяват, че ще постигнат успех. Вече има прецедент - миналата година ДКЕВР глоби Софийска вода за подобно начисляване на такси за банкови офиси. Според мнението на регулатора по случая, банковите офиси се водят административни клиенти и като такива те са приравнени към битовите абонати по отношение на таксите за пречистване на водата.
Сигурно хората, които ни съдят, имат своето право. Трябва наистина да има ясни критерии кои са приравнените към битовите абонати, коментира инж. Румен Райков, управител на водното дружество.

Няма коментари:

Публикуване на коментар