29.04.2011 г.

Мораториума падна, цената на горивото скочи, протестите продължават

Два дни след изтичането на едномесечния мораториум върху цените на горивата "ЛУКойл" вдигна рязко стойностите и на едро, и на дребно. По бензиностанциите най-масовият бензин А-95 поскъпна с 5 ст. и вече се продава по 2.41 -2.42 лв. вместо досегашните 2.36 лв. "Шел" и OMV също търгуват бензина на 2.41 лв. Дизелът засега остава на 2.46 лв. за литър на дребно.
Поскъпването изпревари с няколко часа поредния протест на гражданите, обединени от интернет сдружението СИЛА, който парализира движението в София. Този път в работен ден. Наред с искането за ниски цени на бензина и дизела те настояват за либерализация на пазара на горива и засилване на конкуренцията. За протестиращите е недопустимо стойностите на бензина и дизела в редица държави от ЕС да са по-ниски от тези у нас. По-евтини продължават да са горивата в Кипър, Люксембург, Словения и др.
Отново бяха издигнати искания цените да паднат до 2 лв. с ДДС. Това според протестиращите може да стане, ако се либерализира вносът на горива. За пореден път те настояха да се обяви пълен списък на фирмите вносители, собствениците и свързаните с тях лица за 2010 г. От СИЛА искат и в контролните комисии - КЗК и ДКЕВР, да бъдат включени граждански организации. За пореден път настояха и ДДС върху горивата да падне до 15%.
Вчера на площада пред храм-паметника "Св. Ал. Невски" се събраха около 300 души. Колони от няколко десетки автомобила пък блокираха бул. "Цар Борис III". Автошествието потегли от Националния исторически музей. По околовръстното шосе то стигна до бул. "Цар Борис III" и се придвижи към храм-паметника "Александър Невски". Това е един от четирите лъча в столицата, които бяха заявени от организаторите. Блокирано бе и "Цариградско шосе" - една от пътните артерии на столицата.
Служителите на МВР записваха номерата на автомобилите на всички, които се събраха и тръгнаха от квартал "Бояна".
Протест имаше и в редица други градове на страната. С бдение в памет на загиналите при катастрофата в Симеоновград шестима младежи навръх Великден започна той във Велико Търново. Около 50 души от Пазарджик се присъединиха към протестиращите срещу високите цени на горивата в Пловдив. При предишните митинги участниците блокираха важни кръстовища в Пазарджик, както и входни и изходни артерии на града и зареждаха гориво за 1 лев, но не напускаха територията на областния център.
Организаторите предвиждаха да блокират пътя Русе - Свиленград, прохода Хаинбоаз, но полицията не им позволи.


Няма коментари:

Публикуване на коментар