21.04.2011 г.

Разясняват на крънчани бъдещите им права на граждани

Йордан Николов, заместникът му Галина Стоянова и юристът Иванка Русенова от областна администрация – Стара Загора проведоха на 19 април 2011 г. среща с жителите на Крън.
Поводът е течаща процедура по обявяване на селото за град, започнала по предложение на кмета на кметство Крън. Според нормативната уредба министърът на регионалното развитие и благоустройството трябва да изготви доклад със съответното предложение до Министерски съвет. Йордан Николов е дал положително становище и го е представил в Министерския съвет. Крън е най-голямото село в региона, по данни на последното преброяване.
Целта на проведената среща е да се разясни на населението какви могат да бъдат последиците от промяната в статута на населеното място. Областният управител припомни изискването за брой на жителите, който трябва да бъде над 3500. Според  предварителните данни от проведеното преброяване на 1 февруари т.г. в Крън жителите са 3271 души.
Кметът на Крън Теменужка Люцканова обясни това с факта, че много лица с постоянен адрес в селото, всъщност са в чужбина, или са се преброили като постоянно живеещи в близкия Казанлък.
Йордан Николов постави на обсъждане и промяната в адресната регистрация на жителите, която би последвала промяната в статута на Крън. Той акцентира на факта, че всички трябва да подменят личните си документи, а фирмите да впишат в търговския регистър промяна в обстоятелствата, поради промяна в седалището и адреса на управление. Според Люцканова промяната в личните документи става с изтичане на срока на валидност, както е било преди три години, когато с.Баня бе обявено за град.
Областният управител припомни, че едва при евентуална промяна в категоризацията на населеното място, която е възможна само след заповед на министъра на регионалното развитие и благоустройството, ще се променят и данъчните ставки за имотите. Това обаче се прави по преценка на министъра, а не е изискуемо по закон, разясни Йордан Николов.
Жителите поставиха тревожни според тях въпроси, като изграждане на канализация на селото, за което имат и проект, и опасното кръстовище край селото, където стават множество пътно-транспортни произшествия. Тъй като агломерация с под 10 000 жители не може да кандидатства за финансиране по Оперативна програма „Околна среда”, областният управител е поел ангажимент  и е провел разговори с управителния орган на програмата - Министерството на околната среда и водите, при  наличие на неусвоени средства по програмата, те да бъдат пренасочени към Крън, поради наличието на готов проект. За кръстовището Йордан Николов очаква от Агенция „Пътна инфраструктура” да поставят ограничители за скоростта, както и радарна камера в района.

Няма коментари:

Публикуване на коментар