27.04.2011 г.

Интернационал от природозащитници спаси лешояда Фрида

Сините камъни отново ще станат дом за Фрида
На 27 април от 10,30 часа в Спасителния център за диви животни в Стара Загора, след изтичане на едномесечната карантина, ще изпратим с официална церемония Фрида обратно към адаптационната волиера в Природен парк "Сините камъни", откъдето на птицата ще бъде даден втори шанс да заживее в дивата природа!
Преди транспортирането си към Сливен, на птицата ще бъде поставен GPS/GSM предавател и гостите на събитието ще имат възможност да се „запознаят” с нашата пътешественица отблизо.
Фрида се завръща в Балкана, след като колеги природозащитници и ветеринари я намерили простреляна край Одрин, Турция.
Тази птица е истински символ на международно сътрудничество и разбирателство – пристигнала от Испания, освободена в България, сигналът за стрелбата по нея бе получен от унгарски колеги, докато птицата бе обгрижвана от турски ветеринари. До момента със съдбата й са се ангажирали десетки неправителствени организации и държавни институции от цяла Европа – Министерството на околната среда и водите на България, Министерството на околната среда в Турция, Националната ветеринарно-медицинска служба, ГКПП Капитан Андреево, Истанбулския университет и т.н.
Специални гости на официалната церемония са нашите колеги от Турция – д-р Ахмет Кутукчу, д-р Йозге Ердоган и г-н Озкан Юнер, благодарение на които върнахме птицата. Целта на тяхното посещение е да привлекат внимание към природозащитата и опазването на хищните птици като успешен и работещ пример за международно сътрудничество и единомислие между страните членки на ЕС и страните кандидатки.
К06 има една от най-интересните истории от всички птици, пуснати в рамките на проект „Завръщане на лешоядите в България” LIFE08 NAT/BG/278.
Фрида е млад белоглав лешояд, излюпен през 2008 г. в Албакате, Испания и изпратен в България през март 2009 г., за да стане част от пилотна петгодишна програма за възстановяване на белоглавите лешояди като гнездящ вид в Стара планина.
Птицата бе пусната в рамките на проект Завръщане на лешоядите в България в района на ПП Сините камъни през октомври 2010 г. През януари 2011 г. лешоядът бе открит прострелян в района на Одрин, възстановен и стабилизиран благодарение на турските власти и колеги от Истанбулския университет. През февруари 2011 г., въпреки усложнената поради шапната забрана обстановка в Турция и благодарение на съдействието на Националната ветеринарно-медицинска служба, птицата бе успешно върната обратно в България и настанена под карантина в Спасителния център за диви животни към Зелени Балкани – Стара Загора. Карантината вече изтече и е време тя да се върне обратно в адаптационната волиера, а няколко месеца по-късно – и на свобода в природата.

Няма коментари:

Публикуване на коментар