4.04.2011 г.

Батачени станаха потомци на светци

Православните българи най-сетне доживяха отново да се канонизират български светци. През уикенда патриарх Максим за първи път, откакто оглавява Българската православна църква - от 1971 г., канонизира за светци убитите българи през 1876 г. в храма в Батак и в Новоселския манастир "Света Тройца" в Априлци. Така батачени станаха потомци на светци.
Церемонията се извърши в катедралния храм "Свети Александър Невски".
Интересът към това историческо църковно събитие е голям. Храмът е изпълнен с висши духовници, официални лица и много граждани. На церемонията присъстват председателят на парламента Цецка Цачева, вицепрезидентът Ангел Марин, кметът на София Йорданка Фандъкова, лидерът на "Атака" Волен Сидеров.
Отцепено бе движението около храм "Свети Александър Невски". В района имаше засилено полицейско присъствие, за да се гарантира редът. Камбаните на църквата биха празнично преди началото на службата.
Богослуженията за канонизацията започнаха, когато в храм "Св. Александър Невски" беше отслужена панихида за мъчениците. На службата патриархът свали бяло платно, с което са обвити иконите на новите светци. Иконата на мъчениците от Новоселския манастир в Априлци е изографисана от художника Владимир Аврамов, а тази на мъчениците от Батак е дело на Мирослав Асенов.
След литургията беше отслужен първият молебен за новите светци - вече като към небесни застъпници на вярващите. Канонизацията завърши с литийно шествие около храма "Свети Александър Невски".

Няма коментари:

Публикуване на коментар