18.04.2011 г.

Пререгистрират расторантите в Старозагорско

До 15 септември 2011 г. всички ресторанти и заведения за обществено хранене ще бъдат проверени и пререгистрирани. Ако не отговарят на нормативните изисквания по Наредбата за категоризация, ще бъдат затворени. Това съобщи на среща с ресторантьори от Асоциацията на хотелиерите и ресторантьорите в Стара Загора д-р Таня Стойкова, началник отдел в областната структура на Агенцията по безопасност на храните.
На нея присъстваха директорът на областната структура д-р Генади Ганчев и около 30 представители на бранша от Стара Загора.
Срещата е инициирана от Асоциацията, уточни нейният председател Иван Михалев. По данни на Агенцията за безопасност на храните в област Стара Загора има около 7000 работещи обекта, като по регистър те са близо 9000. Това, което комисията от експерти ще проверява, бе предоставено на ресторантьорите в писмен вид, под формата на въпросник.
Не търсим сензации, знаем, че кухните ви не са аптеки, каза д-р Стойкова. Но няма да оставим да работят обекти, в които не се спазва хигиената, не може да се проследят продуктите и нормативните изисквания се пренебрегват.
Първите проверки показват, че има заведения, които отговарят на санитарни
те норми, но има и такива, които изобщо не трябва да функционират, сполед д-р Ганчев. Пререгистрацията в Старозагорско започна през изтеклата седмица.
Ние нямаме притеснения, това е притеснително за малките заведения, каза Иван Михалев. Някои от тях са с дълго меню, а не отговарят на редица условия, вкл. хигиенни. Те ще са засегнати най-вече. При големите обекти, дори да има различия, те ще бъдат лесно отстранени. Но идеята като цяло е добра, за- щ о т о ние влагаме много средства, за да покриваме всички изисквания, а някои са сковали бараки и също предлагат храна...


Няма коментари:

Публикуване на коментар