26.04.2011 г.

Двайсет депутати с кметски мераци

Около 20 депутати от ГЕРБ фигурират в неформален списък на потенциални кандидати, които искат да зарежат депутатските банки и да се кандидатират за кметове в региона си. Мераците на част от избраниците не са тайна за колегите им от групата, но друга част от герберите още се ослушват, защото срещу кандидатурите им има съпротива на местно ниво или несъгласие от централното ръководство, разказаха запознати.
Депутатът на ГЕРБ от Русе Пламен Нунев искал да стане кандидат за кмет на дунавския град, но срещу неговата кандидатура имало несъгласия от организацията в Русе, твърдят запознати. Цветан Сичанов също е мераклия да седне в кметския стол на Самоков, но неговата кандидатура пък не се нравела на централното ръководство, което го смята за слаб кандидат. За кметското място в Стара Загора партийната структура е готова да издигне депутата Живко Тодоров. Свои планове обаче имал и Недялко Недялков, който нашумя напоследък като най-богатия депутат в ГЕРБ с над 20 имота. За Варна се стяга Павел Димитров, но не е ясно какво ще бъде последното решение на групата за него. Мераклия за Велико Търново бил депутатът Христо Христов, а за Силистра - Стефан Господинов.
За кандидат-кмет на Поморие се смята, че ще се кандидатира депутатът Иван Алексиев. "Предстоят общински събрания в партията, след което ще се вземе решение кой да бъде номиниран за кмет", каза Алексиев. Събранията започват след великденските празници.
За кмет на община Гоце Делчев се спряга името на младия депутат от ГЕРБ Георги Икономов. Рано е още да обявя решението си, коментира Икономов. "Не мога да кажа какви са плюсовете и минусите на това да си кмет, мога да кажа какви са плюсовете и минусите на това да си депутат", добави той. Иначе се чувства подготвен за кмет и би се ангажирал, ако местните хора го изберат.
"Може някои от депутатите да имат желание да се кандидатират за кмет, но не са го заявили още. Казах им, че този въпрос ще го разглеждаме на парламентарна група", обясни шефът на групата на ГЕРБ Красимир Велчев. "Ако някой иска, да си каже мотивите и да обясни защо иска да напусне НС и иска от ниво парламент да отиде на ниво местна власт", допълни Велчев. Крайното решение един депутат да се кандидатира за кмет ще бъде взето от Изпълнителната комисия, но преди това ще трябва да мине кръстосан разпит в групата.
Депутати от ГЕРБ разказаха, че голяма част от колегите им имат апетити да станат кметове, защото смятат, че при следващия програмен период в ЕС и готвената административно-регионална реформа у нас тежестта на кметовете ще нараства за сметка на тежестта на парламента. "Кметовете ще добият статут на нещо като министри", се коментирало неформално сред депутатите на Борисов



Няма коментари:

Публикуване на коментар