15.04.2011 г.

Условна присъда за олигарха Христо Ковачки

Вчера, Софийският градски съд обяви енергийният олигарх Христо Ковачки за виновен. Осъдиха го на 5 години изпитателен срок и на 3-годишна условна присъда заради укриването на приблизително 17 млн. лв. от данъци. За това милионерът ще трябва да заплати глоба от 20 бона, която според мнозина е все едно, че го е ухапала бълха. Аритметично погледнато изразяват глобата, като все едно от 1000 лв. да му вземат няма и 0,10 ст.
За щастие решението на съда разпорежда и конфискуване на една десета от имуществото на Ковачки, което е по-сериозното наказание.
В продължение на цели 2 часа съдия Александра Йорданова е чела присъдата на бизнесмена. Като доказателства е посочила една по една всяка фактура за перидо от 2005 до 2008 г. Разбра се, че той е извършил десетки далавери чрез сключването на фиктивни сделки в най-разнообразни сфери на бизнес пазара. Основните са свързани с машини, биодизел и сувенири.
Именно така Христо Ковачки е избегнал да внесе в държавната хазна сумата от почти 17 млн. лв.
Прокуратурата обаче смекчи обвинението на 11 април, поради простото обстоятелство, че той има чисто като сълза съдебно минало. Затова съдът реши вместо максималните 8 да му даде една петилетка присъда, както и да заплати глобата от 20 000 лв., за които гражданите коментираха, че едва ли не го е ухапала бълха.
Въпреки крайното решение и доказателствата срещу Христо Ковачки той и адвокатите му се инатят като магарета, твърдейки за журналистите, че нищо не разбират от данъци. Присъдата може да бъде обжалвана. Това е втория удар върху олигарха, след като едно от дружествата му – „Брикел” може да бъде санкционирано с глоба от 100 милиона. Централата може да спре дейността си поради неспазването на стандартите за екология.

Няма коментари:

Публикуване на коментар