8.04.2011 г.

Втори филм за „Доорс” допълва хита на Оливър Стоун

След култовият филм на Оливър Стоун от 1991 г., който популяризира "Доорс" у нас - с четвърт век закъснение, Том ди Чило прави втори дубъл. Той обаче останал недоволен от начина, по който Стоун представя Джим Морисън и компания, въпреки удивителната прилика на Вал Килмър с оригиналния фронтмен на групата.
Започнал като оператор на Джармуш, Ди Чило засне чудния нискобюджетен филм "Живот в забрава" в средата на 90-те, след което се кротна зад камерата на сериала "Закон и ред". Достатъчно възрастен е, за да има спомени в първо лице от 60-те години. Така че на фестивала "Сънданс" през 2009-а той вади своя версия на легендата. When You're Strange се опира на изцяло архивни материали. В тях Джим Морисън никога не е умирал и "Доорс" са вечно млади: няма съвременни интервюта с тримата живи от групата, няма поклонения на фенове на "Пер Лашез". Повечето кадри са дело на Пол Ферара, приятел и съученик на рокзвездата от времето, когато е учил кино в Калифорнийския университет.
Филмът изобилства от 60-тарска реторика (кадри с убийствата на братя Кенеди и Мартин Лутър Кинг; Джанис Джоплин и Хендрикс; Виетнам), но така или иначе няма да го гледат хора, които не са фенове на групата и епохата. Документалното кино е рядък гост на големия екран у нас. When You're Strange се върти втора седмица в Дома на киното.
Той показва Морисън от всички страни: поет, рокзвезда, наркоман, пияница, свободен дух, идол на масите, последовател на Рембо. Никой няма да остане недоволен от живите изпълнения на Light My Fire, The End, Touch Me и When The Music's Over. Сценичното присъствие на Джим е като хипноза. А когато във филма се включват кадри от експерименталното филмче HWY, заснето от и със самия него през 1969-а, филмът придобива ефекта на халюциногенна гъба. Разказвачът зад кадър е Джони Деп.



Няма коментари:

Публикуване на коментар