29.04.2011 г.

Кандидатстване за европари вече ще става и по интернет

Българите ще могат да кандидатстват за проекти по две европрограми - "Развитие на човешките ресурси" и "Конкурентоспособност", по интернет и това ще стане до края на май. Обещанието за облекчението даде вчера министърът по еврофондовете Томислав Дончев. "До година и половина подаването на документи на хартия ще е по-скоро изключение, отколкото правило", зарече се той. Така според него ще се спестят не само разходи, но и ще се увеличи отчетността, тъй като всеки документ ще оставя електронна следа.
Независимо от оптимистичните перспективи бизнесът не скри разочарованието си от програма "Конкурентоспособност". От началото на годината чиновниците на министъра на икономиката Трайчо Трайков отхвърлиха 60% от подадените проекти за международни стандарти и отрязаха наполовина начинанията за технологична модернизация на малки предприятия. В отговор Томислав Дончев обеща облекчения - отпадане на излишната бюрокрация, ясни критерии за оценка на проектите, тъй като доскоро юристите на ведомството тълкуваха по различен начин в кои случаи става дума за свързани фирми и оценяваха дали дадено предприятие вече е ползвало държавна помощ по таен регистър, достъпен само за финансовото министерство.
Дончев похвали министъра на екологията Нона Караджова за напредък по програмата за околна среда - изпълняват се 142 проекта, договорени са над 487 млн. евро. Девет инфраструктурни проекта са абсолютно завършени - 6 ВиК системи и 3 пречиствателни станции. Забелязва се наваксване на закъснението с подаването на документи за одобрение до ЕК (апликационни форми) на големи пътни и жп проекти. Три големи железопътни проекта кандидатстват в Брюксел за еврофинансиране - ремонт на жп отсечките Пловдив - Свиленград, Пловдив - Бургас и разширението на столичното метро. Подготвя се и апликационната форма за жп отсечката Септември - Пловдив. Ако процедурите завършат успешно, в средата на годината оста за жп проекти ще е договорена 100%.
Разплащането по еврофондовете достига 11.4% в края на март, което се равнява на 1.77 млрд. лв., договорени са 45.5% от парите на ЕС, или 7.136 млрд. лв., съобщи още министър Томислав Дончев.

Няма коментари:

Публикуване на коментар