10.11.2015 г.

Нова електронна платформа за българска история стартира от ноември

Уебсайт, захранен изцяло с видео съдържание на историческа тематика, ще пресъздава увлекателно най-интересното от родното минало. Платформата стартира в Деня на народните будители – 1 ноември, а нейни създатели са младежите от сдружение Българска история.  Историята оживява казва в превод заглавието на образователния проект, чиято цел е да представи българската история както по достоверен и обективен, така и по достъпен и увлекателен начин. да обхване възможно най-голям спектър от конкретни исторически тематики, създателите на сайта са изработили близо 10-часово съдържание от образователни
видеоклипове, всеки от който е с времетраене от 5 до 8 минути.
Разпределени в рубрики, видеата пресъздават историите на бележити личности от всички сфери на обществения живот; събития; научни и спортни постижения; исторически и природни обекти; културни забележителности и български празници и традиции.
С грижа да предизвика любознателност и у най-малките, екипът на Българска история е предвидил специален раздел в сайта, където са достъпни видеата от поредицата За малчуганите. Кратките филмчета, богати на анимации и ефекти, грабващи вниманието, имат задачата да разкажат историята на езика на децата.
Благодарение на визуалното естество на материалите във всеки тематичен раздел – анимации, интерактивни карти, тестове и аудиовизуални ефекти, схващането за сухото и скучно представяне на родната история в учебниците ще се измести от интереса към миналото, което вече човек лесно може да си представи.
Официалното откриване на проекта се състоя на 1 ноември навръх Деня на народните будители. В залата на Софийска градска художествена галерия, за да подкрепят будното дело, се събраха приятели и поддръжници на каузата Българска история. Почетен гост и застъпник за проекта беше проф. Николай Денков – заместник-министър на образованието и науката.
Повече информация за проекта и за това кои популярни личности се затъпиха за него ще откриете тук: https://www.facebook.com/bulgarian.history1/videos/1103548519668765/


VIVA HISTORY е най-новият проект на Сдружение Българска история, който се осъществяват с подкрепата на VIVACOM. Телекомът е основен партньор на младежите вече повече от година. През това време бяха реализирани съвместно редица родолюбиви и образователни инициативи като изнесените уроци по история под мотото Да обиколим българските училища, втория сезон на поредицата Легендите оживяват, документалния филм Швейцарецът с българско сърце. Повече информация може да бъде намерена наwww.bulgarianhistory.org.

Няма коментари:

Публикуване на коментар