19.11.2015 г.

Московският академичен балет представя „Пепеляшка” и в Стара Загора


Снимка Жокер медия

Директорът на Старозагорската опера Огнян Драганов вече поръча коледен подарък за своите съграждани. На 15 декември в операта ще бъде показан балета на Сергей Прокофиев „Пепеляшка“.
Гостуването на това приказно представление е част от турнето Академичния държавен московски балет под ръководството на народните артисти на Русия Н. Касаткина и В. Васильов. Организатор е „Жокер медия“.
Едноименната приказка на Шарл Перо е пресъздадена по уникален начин от Касатикина и Васильов – тяхно е либретото, хореографията и постановката. Преди  38 години  те създават и продължават да  ръководят единствения в Москва  „Авторски балетен театър”.  Тяхното мото е  „Всичко е допустимо, освен скуката!”. 
„Пепеляшка” е един от най-добрите примери за това. Тя е едно от най-любимите произведения на самия Прокофиев. „Основното, което ми се искаше да предам чрез музиката си, беше любовта, зараждането и разцвета на чувствата, препятствията по  пътя, осъществяването на  мечтата. Написах „Пепеляшка” /1945 год./  в традициите на стария класически балет”, споделя композиторът.
Премиерата на „Пепеляшка”  в Държавния академичен театър за класически балет е през март 1993 г.  Н.Касаткина и В.Василиев, както във всички свои постановки, преди всичко се опират на музиката. Именно музиката им диктува образността на спектакъла и особеностите на хореографията. Но дори и в традиционната форма те успяват да разкажат своята неповторима история.

Преди Стара Загора „Пепеляшка” ще бъде показана на 13 декември в Зала 1 на НДК в София. Другият спектакъл на Московския класически балет – „Лешникотрошачката” ще се играе на 7 декември във Варна, 8 декември –Русе, 9 декември – В.Търново, 11 декември – Пловдив, 12 декември – София, зала 1, НДК. Билетите са вече в продажба! Цените са от 25 до 75 лева.

Няма коментари:

Публикуване на коментар