9.11.2015 г.

Новата цена на винетките няма да надхвърли стотачка

Поскъпване на годишната винетка за леки автомобили за 2016 г. ще има, но цената й няма да надхвърли 100 лв. Това съобщи пред "Дарик" през уикенда финансовият министър Владислав Горанов. Той отрече информацията, че цената на стикера може да скочи драстично до 145 лв., каквито информации се появиха. 
В момента годишната винетка за коли струва 67 лв. и цената й не е променяна от 2008 г. насам.
"Съгласете се, че с 67 лв. винетка да искате да имате магистрали, 30 хил. км републиканска пътна мрежа и тя да се поддържа, това е нереално. При ниска данъчна тежест, трябва да свикнем, че ще има все повече плащания според потреблението", обясни финансовият министър. 
По думите му трябва да свикнем още, че не може градският транспорт в големите градове да бъде на цените, на които е, също и че ако искаме да има тунел под Шипка, трябва да плащаме за минаването през него.
Предложението за поскъпването на винетката трябва да дойде от регионалното министерство и пътната агенция. Засега оттам отказват да кажат какво ще предложат, но финансовият министър е категоричен, че трябва да има дебат за поскъпването на стикера.
Горанов заяви, че в бюджета за 2016 г. са заложени по-високи приходи от винетки, но не уточни колко и с каква цена. Според одобрения бюджет на регионалното министерство през 2016 г. приходите от винетки ще са 197 млн. лв. Такава е сумата, събирана през последните години - около 200 млн. лв. 
Проблемът е, че откакто приходите от таксата отиват в държавния бюджет, няма гаранция, че пътната агенция получава 100% от събраното, за да поддържа пътищата в страната.
Винетките за тежкотоварните автомобили най-вероятно също ще поскъпнат за 2016 г. според нагласите сред управляващите.

Няма коментари:

Публикуване на коментар