3.11.2015 г.

Планират по-малко клинични пътеки

Общият брой на клиничните пътеки намалява от сегашните 311 на 262, като по-голямата част са изведени от болничната в доболничната помощ във вид на „амбулаторни процедури“. Това става ясно от проекта на наредбата за здравните пакети, публикувана на сайта на Министерството на здравеопазването за обществено обсъждане, съобщи Инвестор.бг.
63 клинични пътеки фигурират и в основния, и в допълнителния пакет, т.е. спешните и тежки случаи и децата няма да чакат. Само 3 клинични пътеки остават в допълнителния пакет, плащани от НЗОК – „Оперативни процедури при инконтиненция на урината“, „Хирургични интервенции за затваряне на стомах“ и „Високотехнологична асистирана с робот гинекологична хирургия“. От ведомството са преценили, че това са клинични пътеки, при които заболяването и състоянието на пациента предполага само планов прием.
За следващата година са предвидени 35 амбулаторни процедури, които не изискват непрекъснат престой в болница за разлика от клиничните пътеки, които продължават поне 48 часа. За всички амбулаторни процедури е заложено, че могат да се превърнат и в клинични пътеки в случай, че към момента на приключване на дейностите по някоя се установи необходимост от наблюдение на пациента в стационарни условия. В тези случаи пациентът може да бъде хоспитализиран за период до 48 часа.
Ще бъде приложим и обратният вариант, при който ако една клинична пътека с престой до три дни е изпълнена с благоприятен за пациента резултат в рамките на 12 часа от престоя му в болница, тя може да бъде отчетена като амбулаторна процедура и пациентът да бъде изписан преди изтичането на регламентирания минимален срок от три дни.
В проекта се уточнява, че отлагането на лечението по допълнителния пакет трябва да бъде в медицински обоснован срок, който не може да бъде по-дълъг от два месеца.

Няма коментари:

Публикуване на коментар