2.11.2015 г.

Представят новия роман на Ангел Игов - "Кротките"

Пътуващите книги на Стара Загора съвместно с ИК Жанет 45 и Регионална библиотека "Захарий Княжески" представят новия роман на Ангел Игов - "Кротките".
Презентацията е днес (2 ноември) от 18:30 часа в залата на Регионална библиотека "Захарий Княжески"

ЗА АВТОРА
Един от създателите на инициативата „Литурне“ (2005). Член на журито на Конкурса за български роман на годината „ВИК“ (2007), на Националната награда „Иван Николов“ (2009) и на Националната литературна награда наградата „Елиас Канети“ (2013).
Член на редколегията на списание „Granta България“.
Превежда проза и поезия от английски език. Член на Съюза на преводачите в България.
Автор е на романа „Кратка повест за срама“ (2011) и на два сборника с разкази: „Срещи на пътя“ (2002) и „К.“ (2006). Негови разкази са превеждани на английски, френски, унгарски, сръбски, хърватски и словенски език. Публикува във в. “Култура“, в. „Литературен вестник“, в. „Сега“, в. „Капитал Light“, сп. „Алтера“, сп. „Следва“ и др.
Носител е на няколко награди: Голямата награда в категория „Проза“ от националния преглед-конкурс за дебютна литература „Южна пролет“ за „Срещи на пътя“ (2003), наградата „Рашко Сугарев“ за разказа „Всичко“ (2002), наградата „Боян Пенев“ за литературна критика (2005) и др. Сборникът „К.“ е номиниран за наградата „Елиас Канети“ (2006). Романът „Кратка повест за срама“ заедно с романа на Захари Карабашлиев „18 % сиво“ печели конкурса на фондация „Елизабет Костова“ за превод на английски език и публикация в американското издателство „Open Letter“.
Като преводач е отличен с номинация за годишната награда „Кръстан Дянков“ на Фондация „Елизабет Костова“ за 2009 г. - за превода му на „Изкупление“ на Иън Макюън.

ЗА РОМАНА "КРОТКИТЕ"
Ангел Игов насочва перото си към един от най-травматичните периоди в най-новата ни история: преврата на 9 септември 1944 и последвалите политически репресии. Той изследва патологичната трансформация на личността, озовала се случайно в епицентъра на терора и приела да стане негов инструмент. Под маската на идеологията избуяват комплекси, фобии и нездрави амбиции, които се превръщат във фактор, решаващ човешки съдби. В оригиналната наративна техника се преплитат класическият разказ и гласът на своеобразен хор от наблюдатели - обикновени хора от краен софийски квартал. Чужди на политическата демагогия, цинични към обещанията за светло бъдеще, те инстинктивно долавят фалша на новия режим още в зародиш. Увлекателен и информативен, романът "Кротките" добавя още един ключ към опитите ни да разчетем едно неудобно минало, белязало и настоящето ни. Удобно забравяно, то напомня за себе си при всяка криза, разкъсваща незрялото ни общество. Може би защото лежи в основата й.
Алек Попов

Това е книга за време на еуфория и време на страх, време на вяра и време на мерзост, време на ярост, наречена "революционна", и време на обикновена подлост. Героите на Ангел Игов са въвлечени в работата на един от най-болезнените мигове на българския ХХ век, споменът за който и днес ни разделя непримиримо, въпреки бездната от седемдесет години: Народния съд. Авторът изправя участниците в тази история пред избор - избора между съучастничеството и съхраняването, между съвестта и неудържимото желание за лично отмъщение. "Кротките" е предизвикателство и към нашата съвест: ненатрапчиво, но категорично Ангел Игов ни напомня, че всяко време изправя хората пред избор.
Христо Карастоянов

Няма коментари:

Публикуване на коментар