5.11.2015 г.

Старозагорските роми след ДПС са предпочели най-много реформаторите и Народен съюз

Скромен резултат отбелязват ГЕРБ и БСП на местните избори за общински съветници в старозагорския ромски квартал „Лозенец“. Обяснимо победителите нямат популярност в циганската махала, особено след събарянето на част от незаконните къщи. ДПС води, а за първи път втори по брой гласове след тях се нарежда дясна коалиция – Реформаторския блок. Трети там са от Народен съюз, показва следизборният анализ на цифрите от протоколите в избирателните секции. Това съобщи в интервю за Радио Стара Загора информатикът от Общинската избирателна комисия в Стара Загора Енчо Иванов. Като се знаят какви са ромските традиции за участие във вота, макар и без категорични доказателства, става ясно кои партии са успели да „мотивират” жителите на махалата.
От общо 2446 бюлетини, намерени в урните на избирателните секции в квартала – 518 са невалидни. Избирателната активност е почти 32%.
За ДПС са гласували 429 или 22,25%, за реформаторите - 368 или 19,9%, за Народен съюз 142 или 7,37%. За ГЕРБ избирателите от „Лозенец“ са пуснали 123 бюлетини - 6, 38%, а за БСП – 60 бюлетини, което е 3,11%.

Анализът на преференциалните гласове в бюлетините за постигналите безпрецедентен успех в квартала реформатори показва, че второто им място в „Лозенец“ се дължи на симпатизантите на Юсни Ибрям. Пак негов е и приносът за четвъртия спечелен мандат на коалицията в Общинския съвет. Бившият общински лидер на ДПС и настоящ реформатор събра 634 преференции в общината и 260 – в „Лозенец“.

Няма коментари:

Публикуване на коментар