13.11.2015 г.

Приказен „Пинокио” на сцената на Старозагорската опера

Държавна опера-Стара Загора представя днес (13 ноември) от 11.00 часа най-новия си приказен спектакъл - операта „Пинокио” от Александър Йосифов. Историята за приключенията на любимеца на много поколения читатели и зрители ще оживее сред  пищни декори и в красиви костюми, които изцяло са дело на младия и талантлив режисьор, сценограф и костюмограф Денис Иванов. Неговият режисьорски разказ е насочен не само към най-малките зрители, а и към всички възрастни, на които не са им чужди вечните теми за позабравените общочовешки ценности.
Пинокио - героят на Карло Колоди, тази година празнува своя 145-ти рожден ден. А точно преди 20 години големият български композитор Александър Йосифов сътворява своята опера за деца “Чудните приключения на Пинокио в незнайния град”. Премиерата е състояла на 7 май 1997 г. именно тук - на сцената на Държавна опера- Стара Загора и това е първата постановка в страната. През настоящата 2015 година година проф. Александър Йосифов, Почетен гражданин на Стара Загора от 2000 г., отбелязва своята 75-та годишнина.

Държавна опера-Стара Загора съвсем целенасочено обогатява своя афиш с програми и спектакли за деца. През месец октомври бе създаден спектакълът „До Ре Ми в пелени” за най-малките, а сега предстои среща с оперно заглавие за деца на голяма сцена. Мелодичната музика, запомнящите се диалози на героите, забавния сюжет и мъдри послания определят дълголетието на творбата. „Пинокио” вдъхновява целия екип от създатели и участници, които очакват с нетърпение своите най-верни и искрени почитатели на 13 ноември в голямата оперна зала. В спектакъла участват солисти и артисти-хористи на Държавна опера-Стара Загора, ученици от НУМСИ "Христина Морфова". Режисьор, сценограф, костюмограф и хоеограф Денис Иванов. Диригент Младен Станев. Акомпанимент на пиано Полина Влахова. На премиерата са поканени и ще присъстват проф.Павел Герджиков, проф.Свилен Райчев, Румен Нейков /режисьор и бивш директор на Операта в Стара Загора/, Антония Попова /сценограф и костюмограф на постановката „Макс и Мориц“ на Операта ни, Драгомир Ненов, Александър Арабаджиев-музикален критик.

Няма коментари:

Публикуване на коментар