25.11.2015 г.

Започва Софийския международен литературен фестивал“

Началото ще бъде дадено днес (на 25 ноември) от 19 часа в ДНК – Пространство за съвременен танц и пърформанс (в подлеза на НДК срещу фонтаните).
Третото издание на най-голямото литературно събитие в страната ще започне с представяне на финалистите от първия конкурс на фестивала на тема: „Дуенде, безпокойство, кеф“, в който участваха 67 души с над 150 произведения. Отличени са 12 млади писатели и 14 илюстрации и фотографии на 6 автори. Избраните текстове и визии ще бъдат публикувани в първото електронно издание на фестивала, което ще бъде показано същата вечер.
За музиката на официалното откриване ще се погрижат преподавателят по класическа китара Йордан Рибаров, Гергана Иванова (флейта) и д-р Евелина Кръстева (сопрано).
Предварителната програма на фестивала ще продължи на 1 декември от 19.00 ч., когато в Литературен клуб „Перото“ Бистра Величкова, Валери Валериев, Велина Минкоф, Владимир Полеганов, ghostdog, Йордан Радичков, Йордан Славейков, Калоян Праматаров, Крис Енчев, Никола Петров ще представят откъси от дебютните си книги. Към тях ще се присъедини и певицата Мила Роберт.

Поезията

Денят, определен за традиционната за фестивала вечер посветена на поезията, е 03 декември (19:00 ч.) Тази година участници в нея ще бъдат: Александър Байтошев, Белослава Димитрова, Бояна Петкова, Екатерина Григорова, Иван Христов, Иглика Дионисиева, Мирослав Христов, Николай Бойков, Пейчо Кънев, а музиката ще бъде от Koka Mass Jazz. Мястото отново е ДНК – Пространство за съвременен танц и пърформанс.
Фокусът на тазгодишното издание на Литературния фестивал – Иберийски полуостров ще бъде тематичната основа на двете дискусии в предварителната програма:
„Кой и как чете Сервантесовия „Дон Кихот“ днес у нас. Съвременният български роман - употреби, експерименти, постижения“ Модератор ще е авторът на „Романология“ Младен Влашки. Участие ще вземат писателят и литературен критик Борис Минков, литературният историк проф. Инна Пелева и литературоведът и писател Йордан Ефтимов.
В „Странни случки с преводни книги. Съвременната българска литература в превод на испански“ ще се включат български писатели, преводачи от и на испански език и популяризатори на превода, които ще споделят различен опит върху присъствията и отсъствията на българската литература в Испания. Съорганизатор е Къща за литература и превод - София, фондация “Следваща страница".
И двете дискусии ще се проведат в Литературен клуб „Перото“ от 18:30 ч.

Предварителна детска програма

Детската програма на „Софийския международен литературен фестивал“ ще има и своя предварителна част. 
На 28 ноември между 13 - 16 ч. в Литературен клуб „Перото“ ще се проведе работилницата „Нарисувай ми фантастичен приятел“. Събитието е свързано с „Вълшебният конкурс за деца и техните фантастични приятели“ на ИКЕА, в който деца, до 12-годишна възраст, стават дизайнери и художници на свой измислен персонаж, който може да се превърне в реална плюшена играчка. Рисунките на децата ще бъдат директно приети в конкурсната част, в която жури ще селектира 17 финалисти. Ще се приемат и готови рисунки. Водещ на събитието ще бъде Валентина Стоева.
В детската работилница „Вкусна география“ ще участват илюстраторката Аля Маркова и Десислава Димитрова. Тя е насочена към деца до 11 години и ще бъде на 6 декември от 15.00 ч. до 17.00 ч. в ИКЕА. По време на работилницата най-малките ще направят цветни отпечатъци и заедно с прекрасните комиксови илюстрации на Аля Маркова,  ще се отправят на пътешествие към интересни места, растения, легенди и гозби на България.

Основна програма

Третото издание на фестивала, посветено на литературата от Иберийския полуостров обещава срещи с някои от най-нашумелите съвременни европейски писатели и книжни заглавия. През последните две години СМЛФ е бил домакин на над 100 автори от България, Балканския полуостров и Скандинавския север. Гости на неговото трето издание ще бъдат 12 испански и португалски автори и 29 български писатели. На 8 декември започва основната програма на Фестивала, която ще продължи до 13 декември в Мраморно фоайе на НДК.

Няма коментари:

Публикуване на коментар