30.11.2015 г.

"Лица и събития от моето време" на Симеон Радев излезе в четири тома

На книжния пазар са вече четири тома от "Лица и събития от моето време" от Симеон Радев. Това ще бъде пълното издание на спомените на именития български публицист, дипломат, общественик, чието перо създаде шедьоври на националната книжнина. Изданието е дело на издателство "Захарий Стоянов" и Фондация ВМРО, като за печат спомените са подготвени от Красимир Каракачанов и Цочо Билярски. Да се съберат спомените на "необхватния" и "неудържим" Симеон Радев е очаквано, дори жадувано събитие за българската духовност и за родната история. Написаното от него няма аналог в нашата иначе богата мемоарна литература. То не само има достойнството на първокласен извор за събитията от неговото време, но е и изящен художествен разказ, в който емоциите и симпатиите на автора към нашите предци изпъкват по неповторим начин.
Още първият том поднася изненади на читателя. Освен печатаните преди 50 години "Ранни спомени", завършващи с последния му разговор с екзарх Йосиф в Цариград, тук са поместени мемоарите на Симеон Радев от пристигането му в София и срещите му в македонските кръгове, неговото студентство в Женева, а така също и впечатленията и оценките за управлението на българските правителства от 1899 до 1901 г. Интересно е, че книгата започва със "Схема на мемоарите ми", от която става ясно, че основната линия в спомените е и ще бъде българският национален въпрос.
Вторият том може да се определи и като продължение на шедьовъра на Симеон-Радевото творчество "Строители на съвременна България", като любопитният читател, изкушен от родната история, има пред себе си невероятно четиво. Както и в първия том, много от читателите за първи път ще се срещнат с пълнокръвни образи на българските политици и държавници.
Третият том от спомените продължава увлекателния разказ. Отделните глави са писани в периода между 1955 и началото на 1962 г., когато зрението на Симеон Радев е силно отслабнало. Поради тази причина основната част от тях са записвани по негова диктовка от съпругата му Бистра Винарова. Без да спазва строга хронология, Симеон Радев продължава да представя събитията от българската история от началото на ХХ век на фона на международните отношения и на противопоставянето и не винаги искреното сътрудничество на Великите сили и Балканите.
Значителен период от живота на Симеон Радев - времето от 1902 г. до средата на 2008 г., когато е обявена Младотурската революция, обхваща четвъртия том. Основната тема в него е дипломацията и Македонския въпрос на фона на българския политически живот и на събитията, разтърсили света. Читателят се среща с непознат за широката общественост и за историческата наука ранен Симеон Радев. През този период той успява да съвмести работата си като редактор и кореспондент на вестник "Вечерна поща" с дейността си на деец на македонското освободително движение. Уникалното мемоарно издание на спомените на Симеон Радев хронологически достига до "попрището жизнено в средата" в живота на този бележит българин - т.е. до септември 1918 г., когато страната ни излиза от Първата световна война. Симеон Радев разказва за участието си в борбите за национално освобождение и обединение и за утвърждаването си в българската дипломация, където ще остане повече от три десетилетия, ще представя и ще защитава страната ни пред света.
Седемтомникът ще се състои предимно от напълно неизвестни произведения на този наш "рицар на перото" - съхранени в неговия богат архив, който се оказа неизчерпаема съкровищница на българския дух, на политическата история на народа ни и на развитието и разцвета на журналистиката и публицистика ни. А това прави изданието наистина уникално.

Няма коментари:

Публикуване на коментар