30.11.2015 г.

ДАРИНА ТАКОВА ПРЕДСТАВЯ „СЕМИРАМИДА” В СТАРОЗАГОРСКАТА ОПЕРА

На 1 декември от 18 часа в залата на Старозагорската опера почитателите на оперното изкуство ще имат изключителната възможност да се срещнат с голямата българска оперна певица Дарина Такова. Подарък за най-запалените меломани е срещата-разговор със световното сопрано, покорила с таланта си най-престижните оперни сцени и призната от специалистите и от публиката за една от най-добрите изпълнителки  в света на главните роли от опери от Моцарт, Росини, Доницети, Белини. Доказателство за това са и нейните многобройни филмирани записи от спектакли. Старозагорската публика ще има привилегията първа да види видеозапис на спектакъл на операта „Семирамида” от Росини от 2005 годани на Gran teatro de Liceu (Барселона) в копродукция с Rossini Opera festival (Пезаро), Teatro Comunale (Torino) и Teatro Real (Мадрид).  Диригент Рикардо Фрица, режисьор Дитер Каги.  
Видеозаписът на спектакъла на операта „Семирамида” е предоставен от личния архив на Дарина Такова и за първи път ще бъде излъчен на 1 декември в рамките на 46-то издание на Фестивала за оперно и балетно изкуство в Стара Загора. Вход свободен!
В своята кариера Дарина Такова е изпълнила Семирамида безброй пъти и всяка постановка е била създавана специално за нея. Спектакълът от театър Лисеу в Барселона е в копродукция с театрите Мадрид и Торино и бе представен за първи път на Rossini Opera Festival, Пезаро, e създаден в изключително екстравагантна и модерна стилистика, вдъхновена от космическите епоси Star wars и Star trek, и показва неограничените възможности за поставяне на Росини във всякакъв контекст и всяка епоха. Продукцията е с огромна масовка, пищни костюми, необичайни режисьорски и сценографски решения и най-вече- с феноменален певчески състав от суперзвезди: Семирамида - Дарина Такова, Арсаче - Даниела Барчелона, Асур - Илдар Абдразаков, Идрено Хуан Диего Флорез

Трагичният шедьовър на Джоакино Росини "Семирамида" е едно от произведенията в световната оперна литература, които се поставят изключително рядко и само и единствено специално за примадона, носеща характерната "vocalita Colbran", съвършена техника, превръщаща я в росиниев специалист и силен драматичен акцент в интерпретацията. Росини пише „Семирамида” за своята съпруга Изабела Колбран, която до ден днешен е символ за вокален феномен, глас, който трудно може да бъде определен еднозначно като сопран или мецосопран, дива от невиждан за времето си тип. Сложността на партитурата и характерните вокални особености, които Колбран е притежавала, определят и една по-специфична "съвременна дива" като представа за изпълнител на тази и много други трагични росиниеви героини. В комбинация с предизвикателните като сложност и психологически образ останали персонажи, сложния античен и митологичен сюжет, "Семирамида" е опера, която може да се реализира само при наличието на перфектен състав и неограничени финансови възможности за създаването на една мащабна продукция, която може да пресъздаде адекватно пищността на Вавилон, сложните политически отношения, жаждата за власт и погубващите страст и недоразумения, обвързващи всички персонажи в една трагедия.


Програмата на фестивала през седмицата:

2 декември /вторник/ - 19 часа
Балет Арабеск
Viva La Classica
Лебедово езеро от Чайковски, хореография Анна Донева
Дон Кихот от Рихард Щраус, хореография Боряна Сечанова
Баядерка от Лудвиг Минкус, хореография Татяна Соколова


3 декември /четвъртък/ - 19 часа, на сцената на Куклен театър
Фондация Дарина Такова
Лястовичката опера от Джакомо Пучини
Режисьор Явор Гърдев,  сценография Чавдар Гюзелев
Видео мапинг Владислав Илиев
Участват Гонце Богоромова /Македония/, Яни Николов, Елина Райкова, Александър Баранов, Пламен Бейков, Румяна Костова,
Сребрина Минева, Йоана Кадийска
Акомпанимент на пиано Милен Станев

4 декември /петък/ - 18 часа на сцената на Регионална библиотека
Институт за изследване на изкуствата при БАН
БЪЛГАРСКИ МУЗИКАЛЕН ТЕАТЪР ІV том от академичната поредица с авторски колектив: проф. д.изк. Розалия Бикс,
проф. д-р Румяна Каракостова, проф. д.изк. Анелия Янева,
доц. д-р Миглена Ценова-Нушева, гл ас. д-р Емилия Жунич.
След представянето на книгата от 19 часа ще видите ТАНЦУВАМЕ БЪЛГАРСКА ЕСТРАДА-
Авторски хореографии на студенти и преподаватели от специалност „Съвременна хореография“  на Югозападен университет „Неофит Рилски”-Благоевград под ръководството на проф.д.изк Анелия Янева и Със специалното участие на ЧАН ТХЕ ЧУНГ - премиерсолист на балет „Арабеск“

5 декември /събота/- 19 часа – ПРЕМИЕРА!
Лучия ди Ламермур опера от Гаетано Доницети
ПРЕМИЕРА
Диригент Ивайло Кринчев
Режисьор Огнян Драганов
Сценография Димо Костадинов
Костюми Салваторе Русо /Италия/
Диригент на хора Младен Станев
Участват Беса Лугичи /Косово/, Десислава Стефанова, Яница Нешева, Валери Турманов, Иван Кабамитов, Даниел Дамянов, Ивайло Йовчев, Милко Михайлов, Борис Тасков, Георги Динев, Александър Марулев, Пламен Кумпиков, Петър Кунев и др.
Детско-юношеска студия за опера и балет "Маргаритки" с ръководител Радост Младенова-Арабаджиева
Прабългарска школа за оцеляване „Бага-тур”

Оркестър, хор и балет на Държавна опера-Стара Загора

Няма коментари:

Публикуване на коментар