11.11.2015 г.

Метроводител за незрящи предоставят на столичани и гостите им

Метроводител за незрящи бе изработен за първи път в България. Проектът е по идея на „Център за подкрепа на социалната интеграция-Приоритети" и цели да подпомогне незрящия човек в столицата, притежаващ нормални умения за придвижване и ориентация в градско пространство, да се придвижи от влакчето до точния изход, който му е необходим.
В метроводителя се съдържат вербални описания на 23 станции по първия лъч на софийското метро. Те са подредени последователно, като изходна точка е метростанция „Обеля". В другия край на линията се разделя на две последни станции „Летище София" и „Бизнес парк".
Ръководител на проекта е д-р Петър Стайков, председател на „Център за подкрепа на социалната интеграция - Приоритети" Финансирането на проекта е от Програмата за подкрепа на неправителствени организации по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. „Не трябва да имаме илюзии, това не може да замени зрението, нито пък собствената мобилност, която човек трябва да поддържа, но във всички случаи е нещо много полезно", каза Стайков. Той се надява да се намери финансиране и за още един проект - за пътеводител за незрящи по втория метролъч.
Ръководителят на проекта споделя, че този метроводител е първият по рода си не само в България, но и по света.
Схеми и клипчета има, но такова точно описание „от-до" няма, каза той. Желанието на Центъра за подкрепа на социалната интеграция е догодина да бъде пуснато в действие и мобилно приложение на метроводителя.

Няма коментари:

Публикуване на коментар