12.11.2015 г.

„Голи оток – островът на смъртта” е книга за ужасите на югославския Гулаг

Вече можете да купите току-що излязлата (за пръв път на български език!) мемоарна книга на Венко Марковски „Голи оток – островът на смъртта”.*
Цитирам няколко реда от предговора, написан от известния наш историк проф. Пламен Павлов, които са достатъчно красноречиви за силата на скритите и явните послания в спомените на Марковски:
---
"Това е книга, пресъздаваща един кошмарен свят на перверзията на насилието. Този свят на страданието и унижението има своите паралели в концлагерите на нацистка Германия, Сталиновия Гулаг и други ужасни места в много страни по света.
Нека не забравяме и нашата собствена история в България също имаше наши, български версии на „Голи оток” – Белене, Куциян, Бобов дол и др. където комунистическият тоталитарен режим създава не по-малко зловещ живот за инакомислещите. Един свят на убийствени мъчения и унижения, в който дори и труповете на жертвите са „оползотворявани” като храна на прасетата…
Ключовата дума на всички лагери, копирали съветския модел, е „инакомислещите“. В тях са затваряни опасните хора – опасни с това, че имат различна от официалната комунистическа доктрина идея за това как трябва да се развива обществото."
---
"Да се даде точна дефиниция на „Голи оток…” в жанрово отношение е трудна задача. Първите й издатели я включват в авторитетната серия „Мемоари” на Колумбийския университет, в което по принцип няма нищо нередно и невярно. Въпреки това „Голи оток…” е не само мемоарна книга, а и ярка художествена творба, която решително надхвърля обичайния мемоарен жанр. Може би най-точно би било възприемането на „Голи оток…” като епическа поема, макар и в проза (и не само в проза, тъй като на места речта на автора преминава в класически бял стих!), изградена в епистоларна форма. Това не само хармонира на характерния за поезията на Венко Марковски специфичен модерен класицизъм, но придава особена сила на въздействие на неговия разказ, прави споделените спомени и размисли близки и понятни за всеки човек."
---
"За съвременния читател не е лесно да възприеме и проумее част от посланията на книгата, най-вече непоколебимата вяра на Венко Марковски в комунистическите идеи*, в Съветския съюз, не на последно място - в личността на Сталин. Тук не е нито времето, нито мястото да се търси обяснение на този феномен, който е факт и при други изтъкнати леви интелектуалци от цяла Европа през онези години, които не са имали информация за случващото се зад телените мрежи на съветските концентрационни лагери."
---
„Голи оток – островът на смъртта” е свидетелство за преживяната от поета и неговите събратя перверзия на насилието, за което опрощение няма и не може да има.
---
"На 5 март 2015 г. се навършиха 100 години от рождението на Венко Марковски, оригиналният поет и общественик, едно от ярките имена в историята и литературата на Македония и България през ХХ в. Едва ли има по-добър начин за отбелязването на тази годишнина от срещата на българския читател с една от най-знаковите книги на една личност, чието творчество и живот са лабиринт от възходи и трагични обрати…"
---
Книгата можете да купите онлайн в тези Интернет книжарници:
- E-zona - 8.25 лв. - https://goo.gl/2PppxT
- Books.bg - 8.80 лв. - http://goo.gl/JlS5Nm
- Bookpoint - 9.35 лв. - http://www.bookpoint.bg/книги/Голи-оток-92625.htm
- Мобилис - 9.79 лв. - http://www.mobilis.bg/mobilis/goli-otok-dnevnik-v-pisma.html
- Book Trafic - 10 лв. - http://www.booktraffic.bg/book/голи-оток-гневник-в-писма
- Store.bg - 11 лв., корична цена - http://goo.gl/E8n1eR
Освен онлайн, можете да я търсите и в книжарниците:
- Сиела в Mall of Sofia, бул. „Ал. Стамболийски“ № 101
- City Center Sofia, бул. „Арсеналски“ № 2
- Paradise Center, бул. „Черни връх“ № 100
- Летище София - Терминал 2
- Книжарница Сиела - СУ „Св. Кл. Охридски“
- Фестивален и конгресен център Варна
- Mall Plovdiv, ул. „Перущица“ № 8
- Park Mall, бул. „Н. Петков“ № 52, Стара Загора
- Mall Rousse, бул. „Липник“ № 121 Д
- Panorama Mall Pleven, гр. Плевен
А също и в книжарници "Хеликон", книжарници "Ориндж", книжарници "Буктрейдинг", книжарници "Приятели", както и от всички добри книжарници в страната.

______
* - Голи оток, в превод от хърватски "Голи остров", е необитаем остров с размер 4,7 кв.км, намиращ се в северната част на Адриатическо море (днес в Република Хърватия). След 1949 г. става печално известен с изградения от режима на Й. Б. Тито концентрационен лагер.Книгата "Голи оток" е публикувана за пръв път през 1984 г. в САЩ, в издателството на престижния Колумбийски университет. Автор на анотацията за нея в списание "Форин афеърс" е Збигнев Бжежински. В кратката си бележа, известният американски политик и политолог пише, че читателите„нямат причини да се съмняват в описаните мъчения и ужаси” от концлагера. Бжежински отбелязва също така, че политическите коментари на автора са типични за сталинската пропаганда от 1949 г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар