28.10.2014 г.

„Великата китайска зоологическа градина” – нов хит от Матю Райли

„Великата китайска зоологическа градина” на Матю Райли е книга която грабва въображението на читателя и го води по все по-неочаквани пътища…Книгата излиза на български благодарение на издателска къща „Бард”.
 Тайна, пазена от китайското правителство четири десетилетия... Открит е вид, в чието съществуване никой не е вярвал. Вид, който ще изуми света. Сега, китайците са готови да покажат невероятното си откритие в най-грандиозната зоологическа градина, съществувала някога.
Малка ВИП група и журналисти отиват в зоопарка дълбоко в китайската провинция, за да видят за първи път баснословните му създания. Сред тях е д-р Касандра Джейн - Си Джей Камерън, която пише материали за "Нашънъл Джеографик" и е експерт по влечугите. Китайските домакини уверяват гостите, че ще бъдат поразени и изумени, но безопасността им е гарантирана и не може да се случи нищо лошо...

Линч отчупи ребро от един от конските скелети и се обърна...
Съществото бе на входа на пещерата.
Страховитият му силует изцяло закриваше отвора и блокираше светлината. Линч видя, че е принц, висок почти три метра, с размах на крилете шест. Черен, с червен корем.
Огромният звяр се взираше в него, сякаш бе изненадан да открие неканен гост в леговището си.
Тялото му бе могъщо. На смътната светлина Линч успя да различи жилавите рамене и острите като бръснач нокти. Крилете бяха прибрани. Дългата, покрита с шипове опашка се плъзгаше насам-натам, сякаш създанието спокойно преценяваше ситуацията.
Главата обаче не помръдваше. Оставаше си зловещо неподвижна. В силует високите заострени уши на създанието приличаха на рогата на демон.
Гигантското влечуго направи крачка напред. Наведе глава и подуши земята.
После много бавно отвори уста и се видяха два реда дълги остри зъби.
Изръмжа. Дълбок, гневен звук.
Сърцето на Линч се разтуптя по-бързо и с някаква дълбока аналитична част от съзнанието си той осъзна, че звярът е усетил промяната в пулса му.
Осъзна и защо Бао бе спрял да говори...

За автора:
Австралийският писател на екшън трилъри Матю Райли е роден на 2 юли 1974 година в Сидни.
Завършва колеж, а след това право в Университета на Нов Южен Уелс в родния си град.
Първият си роман, “Битката”, Матю пише едва деветнайсет годишен, за един литературен конкурс, но не успява да намери издател. През 1996 година издава книгата сам (в тираж 1000 копия), като тегли банков кредит. Издател забелязва книгата в една книжарница и му предлага сътрудничество. Вторият роман на Райли, “Ice Station”, който той пише още като студент, става бестселър в Австралия, САЩ, Великобритания и Германия, като само за две години претърпява шест издания.
Книгите на Матю Райли са преведени на повече от 20 езика, с над 4 милиона продадени копия. Романите му печелят читателите със своята визуалност, динамичност и мащабност на екшън сцените.
Занимава се с благотворителност. Неговите книги са част от проект, който цели да накара тинейджърите да четат.
На български език са издадени романите “Летящ старт”, “Плашилото и Армията на крадците”, “Петимата велики войни”, “Обект 7”, “Седемте смъртоносни чудеса”, “Експлозивно”, “Плашилото”, “Храмът на инките”…

Няма коментари:

Публикуване на коментар