31.10.2014 г.

Христо Карастоянов представи книгата си „Една и съща нощ”

Христо Карастоянов-Дядото представи новата си книга“Една и съща нощ” за Гео Милев и Георги Шейтанов на най-подходящото в Стара Загора място – къща-музей “Гео Милев”. Той е роден на 22 февруари 1950 г. в Тополовград. Завършил е СУ “Св. Климент Охридски”. Работи като редактор, драматург и директор на ямболския куклен театър... Рисува карикатури, свири на китара, пише проза, поезия, пиеси, литературнокритически очерци. Член е на СБП. 
“Преди се питах: „Какво би било, ако…” Сега си казвам: „Защо не!…” Защото времето лети и страхотно завива в нощта. А нощта е все една и съща. И думите са същите. „…едри, загрубели момчета, със сиви лица, ниски чела и плоски очи…” – казва Гео Милев и един забравен днес драскач веднага му отговаря: „О, Геомилевщина, тъмна язва, която гледа на литературата с едно око, половин глава и четвърт мозък!”
После идват ония с ниските чела и с окървавените тояги…”.
Премиерата на книгата му не случайно бе в Стара Загора. Първо, защото става въпрос за Гео, второ, защото литературния критик Георги Янев има свой принос за написването й.
„Георги ми каза, когато разбра с какво съм се захванал: Христо, ти имаш малки провали, време е да направиш своя голям провал…”, сподели авторът. Всъщност, провал няма, затова и романът-дневник попадна сред номинираните през лятото заглавия на „Хеликон”. И защото той е изключително достоверен и, разбира се, майсторски написан, както само Христо знае да пише. Разказвайки за кървавите събития от родната история, той вплита сред сериозното и много весели моменти. Защото Гео и Шейтанов са свързани и имат еднаква съдба – и двамата са убити от безотговорните фактори. Освен това, авторът сподели и друга своя цел: „Дори двама млади наши сънародници да прочетат книгата и да проявят интерес към творчеството на големия Гео Милев, за мен ще е голям успех. Навремето, учихме предимно за поемата „Септември”, че била написана специално по повод разгрома на въстанието, сега пък пак учебната програма ни предлага само „трохи” от неговото творчество. А най-страшния факт за мен е, че с убийството на Гео, властта тогава убива и гения на българския експресионизъм…”
Христо Карастоянов проучва десетилетия наред дейността на ямболските анархисти. Безспорно най-големият от тях е Георги Шейтанов. Дружбата му с Гео оказва двустранно влияние. В сюжета е намесен и Гешев, зловещият бъдеш шеф на политическата полиция, който автора намесва на два пъти в романа си – първият, като служител в Квартирната комисия в столицата, вторият при похищението на поета. За това няма неоспорими данни, но придържайки се към фактите, това е съвсем възможна ситуация, която би могла да се случи.
“Книга, която раздипля и разнищва много скрити тайни от не тъй далечната ни история, която поставя пръст в раната и ни кара да осмислим собствената си съдба”, каза в словото си доц. Владимир Янев по време на представянето на книгата в Стара Загора. Организаторите на премиерата й – Библиотека “Родина” , къща-музей “Гео Милев” и ИК “Жанет 45″, избраха най-подходящото място – къщата-музей на Гео Милев. Защото “Една и съща нощ” е своеобразна инициатива за възкресяване паметта за двама велики умове на България – Гео Милев и Георги Шейтанов. А описваните събития, макар и отдалечени във времето са особено актуални и в днешните объркани времена…
“Георги Шейтанов и Гео Милев са загинали в една и съща нощ от наемните убийци на правителството на Цанков. Техен антипод е Никола Гешев, умеещ с еднаква лекота да носи ковчега на Дядото на 11 май 1924 г. и година по-късно да командва счупването с тояга на черепа на Гео Милев…”, развълнувано коментира Христо Карастоянов и допълни, че е писал книгата с въображение, настроение и замах, но и с много болка. Затова книгата държи читателския интерес, натискайки силно върху пулса на днешното ни объркано време.

Няма коментари:

Публикуване на коментар