30.10.2014 г.

„Ярост” е поредния кървав екшън на Холивуд, посветен на американското участие във ВСВ

Екшънът за Втората световна война "Ярост" води героите от изпълняват рискова мисия в сърцето на нацистка Германия. Действието се развива през април на 1945 година - месец пред окончателния край на Втората световна война (ВСВ). Сюжетът се фокусира върху американския армейски командир Уордади (Брад Пит) и екипажа на танка Fury ("Ярост"), които трябва да изпълнят изключително важна мисия в сърцето на противника дни преди капитулацията й. За Пит това е трети филмов проект (след "Гадни копилета" и "Седем години в Тибет"), чието действие се развива в тази епоха. В екипажа на "Ярост" са още Шая Лебьоф, Майкъл Пеня, Логан Лърман ("Пърси Джаксън" и "Ной"), Джон Бернтал ("Живите мъртви") и синът на Клинт Истууд - Скот.
"Исках да направя филм за танкисти. Да взема група хора, да ги поставя в клаустрофобична среда и да видя как работят като екип", обяснява режисьорът. "Обичам Шая Лебьоф! Той е един от най-добрите, които съм виждал! Имал съм честта да работя с много велики актьори, но определено той е супер", споделя Брад Пит в интервю за британското издание на "GQ".
За да се справят с трудната задача, звездите са били подложени на строги мерки, които максимално да отдалечат истинската им същност и да ги превърнат в участници във войната. По време на снимките всички актьори са спали един до друг в стари и ръждясали танкове, а в по-добрите случаи им било позволено да са в палатки. Трябвало да стават в 5 часа сутринта и да дават едночасови наблюдателни смени през нощта. Отгоре на всичко са минали през специална тренировка на военните, която да ги направи физически по-издръжливи и още по-готови за ролите си на войници. За да подобрят своите умения в тази област, се биели помежду си всеки ден. Те буквално тренирали един с друг. Шая Лебьоф разказа в интервю в "Шоуто на Джими Кимел": "Има случки от тогава, за които вероятно никога не трябва да разказвам. Спрях да се къпя за целия период на заснемането и дори извадих един от зъбите си, за да изглежда видът на героя ми още по-реалистичен."
Във филма са използвани десетки истински танкове, предоставени от американското правителство. Дейвид Айър уверява, че намесата на екипа по визуални ефекти е била минимална. Оператор на екшъна "Ярост" е руснакът Роман Васянов. Още в премиерната си седмица филмът "Ярост" спечели битката за челото на северноамериканския боксофис.
Филмът е нещо като „Спасяването на редник Раян”, но без елемента на спасение, с повече кръв и сцени на насилие. Героите не са съвсем герои – те не могат да разберат защо им е разрешено да убиват германци, а не им позволяват да спят с германки? Въобще войната с цялата си прелест, показана от „патриотично американско-холивудска” гледна точка…

Няма коментари:

Публикуване на коментар