24.10.2014 г.

Гълъбовци готвят протест против владиката Галактион

Старозагорският митрополит Галактион настоявал парите за ремонта на църквите в Гълъбовско да влязат в банкова сметка на митрополията в ДСК
На масов протест  се готвят да излязат в понеделник жителите на селата Обручище и Мъдрец от община Гълъбово пред митрополията в Стара Загора.
Това ще се случи, ако до утре кметовете не получат подписания от митрополит Галактион анекс към договора с Държавен фонд „Земеделие“ за ремонт на църквите в двете села, съобщи по БНР кметът на Обручище Илия Марков.
Договорите за ремонт на църквите са по 322-ра мярка от програмата за развитие на селските райони и са на обща стойност около 1 милион и 200 хиляди лева. Митрополит Галактион, известен и като агент "Мишо" от ДС, е разписал договорите на 2-ри октомври 2013-а година, заяви за „Хоризонт“ неговият секретар отец Михаил.
Сега обаче след като се е наложила промяна на банковите сметки, владиката отказва да подпише анексите към договорите и има реална опасност парите да бъдат изгубени, коментира Илия Марков. Според него митрополит Галактион настоявал парите за ремонта на църквите да влязат в специалната банкова сметка „църкви и манастири“ на митрополията в ДСК.
В началото на седмицата старозагорският владика е бил в двете села и до утре трябва да даде окончателния си отговор на кметовете. Те търсили и съдействието на Светия Синод, но оттам им казали, че митрополията е автономна в своите решения. В понеделник хора от двете села ще изразят пред владишкия дом шумно своето неодобрение към политиката на Галактион.

Няма коментари:

Публикуване на коментар