16.10.2014 г.

В Русия отбелязаха два века от рождението на Лермонтов

На 15 октомври 2014 г. се отбелязва 200-годишният юбилей на великия руски поет Михаил Лермонтов, информира сайта „Гласът на Русия”. Едва ли в Русия е имало макар и един писател или поет, който не е изпитал влиянието на неговия талант.
Много изследователи и литературоведи смятат, че геният на Лермонтов е сравним с гения на Пушкин, а понякога и повече от него.
На този ден в цяла Русия ще се проведат юбилейни мероприятия: Лермонтов много е пътувал, затова на 15 октомври в много градове, които той е посетил, ще има изложби, художествени четения и дори балове в чест на великия поет. А в московския Болшой театър вечерта на 15 октомври ще има гала концерт, посветен на творчеството на поета. Това за „Гласът на Русия” разказа директорът на Националния Лермонтовски център в Середниково и роднина на Михаил Лермонтов. Той отбеляза:
- Гала концертът в Болшой театър ще отбележи края на празнуването на юбилея на 200-годишнина на Михаил Лермонтов. Неговата 200-годишнина съвпадна с Годината на Културата в Русия, която ще се смени с Годината на Литературата, така че ще има много мероприятия.
В столицата 200-годишнина на поета е отбелязана с още една интересна акция: на неговия рожден ден Президентската библиотека откри достъп до редки документи, които имат отношение към живота на Лермонтов. В частност пред погледа на всички са изложени рисунките на Лермонтов, които го характеризират като надарен живописец.
Накратко за живота на Михаил Лермонтов:
Поетът е роден през 1814 г. В Москва, в офицерско семейство. В ранното си детство той е бил възпитаван вкъщи, след което е започнал да учи в университетския пансион в Москва. Там той пише първите си стихотворения. После Михаил Лермонтов учи в Московския университет, а след това завършва училището за гвардейски прапоршчици в Петербург.
Военната си кариера Лермонтов започва в Хусарския полк. Но службата му е кратка: скоро заради стихотворение, посветено на смъртта на Александър Пушкин, той е арестуван и изпратен на заточение в Кавказ.
По време на заточението в Кавказ Лермонтов преживява творчески подем, освен с литература той започва да се занимава и с живопис. Там са създадени най-великите му произведения – „Демон” и „Мцири”.
Благодарение на ходатайства скоро Лермонтов е бил върнат в Петербург и възстановен на служба. Тъкмо тогава той започва много да публикува и става известен в цяла Русия.
Но този период от живота на поета също се оказва кратък. Заради дуел той отново е изпратен на заточение в Кавказ, където участва във военни действия.
Смъртта настига поета по време на завръщането му от заточението. Лермонтов е бил извикан на дуел и убит. Той е бил само на 27 години. Причината за дуела и досега остава неясна за изследователите.

Няма коментари:

Публикуване на коментар