10.10.2014 г.

Отново „Макс и Мориц” в старозагорската опера

Къде е възможно да видите и чуете, как Марк Фаулър, родом от Австралия и Кристофър Холман, родом от Великобритания пеят на български – разбира се, в постановката „Макс и Мориц“ на Държавна опера-Стара Загора утре 10 октомври от 10,30 ч. Убедени сме, че над 300-те малки зрители ще бъдат очаровани от Музиканта /Марк/ и Хлебаря /Кристофър/ и ще се смеят от сърце на всички забавни ситуации, забъркани от палавите малчугани.
В днешното представление Мориц ще е ученикът от НУМСИ „Христина Морфова“ Мартин Иванов, а Макс – Яна Стефанова/вече/студентката първокурсничка в специалност „класическо пеене“ на НМА“Проф.Панчо Владигеров“. В ролята на Художника – Денис Иванов, още Нина Димитрова като Леля Грета, Иван Кабамитов като Буш, Евген Сурмиевич като Шивача Бок.
За първи път в ролята на Хлебаря ще видите младия бас Кристофър Холман. Той е роден във Великобритания, завършва бакалавърска степен през 2012 г. в НМА „Проф. Панчо Владигеров“ в класа на доц. Иванка Нинова. Дебютира с ролята на Дон Базилио в „Севилският бръснар“ от Джоакино Росини. Участва и в операта на Джовани Батиста Перголези „Слугинята господарка“ като Уберто. Играе Лузифер в съвременната опера „Каин“ от Любомир Денев. Често участва в концерти на Врачанска и Видинска Филхармонии. От 2011 г. е редовен гост-изпълнител в детските спектакли на „Севилският бръснар“, „Дългата коледна вечеря“ от Поул Хиндемит, „Детето и вълшебствата“ на Морис Равел и „Бастиен и Бастиена“ от Волфганг Амадеус Моцарт.
Премиерата на „Макс и Мориц“ бе на 14 април тази година. С тази постановка Държавна опера-Стара Загора отбеляза 50 години творчески път на проф.Александър Йосифов . Той е почетен гражданин на Стара Загора от 2000 г., автор на две произведения, написани специално за Операта в Стара Загора – оперите за деца „Тошко Африкански“ и „Робинзон Крузо“. На сцената тук са поставяни неговите „Д-р Охболи“, „Вълкът и седемте козлета“, „Чудните приключения на Пинокио“, „Патиланци“ – за малките зрители. И още - операта „Хан Крум Ювиги“ и „Завръщане при началото“-опера-оратория. Режисьор на „Макс и Мориц“ е проф.Румен Нейков /директор на Операта в Стара Загора в периода 1994-1998 г./. Забавната операта по либретото на Банчо Банов е поставена в Града на липите през 1995 година от режисьора Огнян Драганов. Сценограф и автор на костюмите в новата постановка е Антония Попова, хореограф – Алида Бонева.

Изключителни овации печелят всеки път при появата си на сцената в „Макс и Мориц“ малките балеринки от Школата „Па де Кре“ с ръководител Кремена Костова. Диригент е Красимир Къшев.

Няма коментари:

Публикуване на коментар