23.10.2014 г.

Макета на Августа Траяна „смайва” посетителите

В музея се хвалят с въвеждането на нови технологии

Макетът на древния римски град Августа Траяна” бе показан за първи път в септемврийската Нощ на изкуствата. Той е изработен в Пловдив в мащаб 1:300 на базата на съществуващите факти за античния град. Посетителите на античната улица в РИМ имаха възможност да видят и мултимедийна презентация за градоустройството в антична Стара Загора. Дотук добре, но на него са изработени обекти, които по никакъв начин не са били отбелязани или поне рамкирани. Според уредничката Мария Камишева, само който си плати за гид ще може да чуе подробностите. Дори заралии трудно могат да разпознаят различните обекти освен форума и разкопките в Пощата. Да не говорим, че само малка част от античния град е проучена и по-голямата част от триизмерното изображение си е бяло петно. А изработката му отнела три месеца?! Присъстващите се питаха, защо е отнело толкова време, като показаното може да се направи и от едно дете, за по-кратък срок. Общото заключение бе – „направили са едно голямо нищо”!
Презентацията за „Августа Траяна” също бе на „ниво”. В нея разказаха, че трапезата на богатите била по-разнообразна, а бедните се хранили по-оскъдно. Също като в днешно време. Не споменаха дори за уникалната архитектура, разкрита в района на музея, например за намиращият се басейн с изкуствени подмоли за декоративни рибки, който е в източния двор на сградата. Басейнът бе разкрит при археологическите проучвания преди строителството на новия музей. Това доста красноречиво говори за стила на работа на музейните специалисти. Дори когато се хвалят, не могат да го направят по подходящ начин…Важното е да „смаят” посетителите, и успяват!   
Иначе екипът на институцията продължава да се модернизира. В процес на разработване е смартфон приложение с добавена реалност, базирано на комбинацията от терахерцова технология, техники за обработване на изображения и 3D сканиране с висока резолюция. То ще бъде използвано в музеите и интернет портала Europeana. Очаква се новата технология да помогне на много специалисти по изкуствата в целия свят.
Регионалният исторически музей в Стара Загора е част от международен консорциум, заедно с организации, институции и университети от Италия, Белгия, Испания и Холандия, който изпълнява европейски проект INSIDDE за изследване на експонати и произведения на изкуството с иновативната терахерцова технология. Лъчението, което прониква през материята е подобно на това, което се използва от скенерите по летищата.
Четири керамични съда, открити при археологически разкопки в Стара Загора, ще бъдат изследвани от екипа на проф. Самуел вер Хойе от Университета в Овиедо, на територията на град Хихон, Испания.
Те са датирани от II-III в. и представляват напълно запазени: керамична чаша, гърне с похлупак и два балсамария. Предстои да бъдат анализирани със скенер, чийто приемници и предаватели са базирани на графен и използва терахерцови вълни. За разлика от рентгеновите, терахерцовите вълни са безвредни и нейонизиращи, а тяхната способност да проникват през неметални материали и да извличат информация за вътрешните слоеве ги прави подходящи за изследвания на културни ценности, съобщи директорът на Регионален исторически музей – Стара Загора, д-р Ангел Динев .
Изследванията на оригинални керамични съдове с иновативната технология са в изпълнение на последната фаза на проекта INSIDDE, в който е включен и музеят в Стара Загора. Проектът е насочен към  разработването на нови методи за разкриването на неизвестни елементи при изследване културни ценности и подобряването на обмена на знания и достъпа до цифровизирани заместители на културни ресурси, обясни Живко Симитев от РИМ – Стара Загора, експерт в INSIDDE.

Големият международен проект е 10-ти по рейтинг на 7-ма рамкова програма на ЕС.

Няма коментари:

Публикуване на коментар