9.10.2014 г.

Милен Русков взема литературен приз на ЕС

Българският писател Милен Русков е носител на Наградата за литература на Европейския съюз за 2014 г. за романа си "Възвишение". Това стана ясно по време на Франкфуртския панаир на книгата - най-голямото книжно изложение в света, който бе домакин на тазгодишната церемония по обявяване на имената на носителите на престижните награди на Европейския съюз за съвременна европейска литература за 2014 г. Имената на победителите бяха обявени лично от европейския комисар по въпросите на образованието, културата, многоезичието, младежта и спорта г-жа Андрула Василиу.
За втори път България е сред държавите, излъчващи носител на европейската литературна награда, наред с още 12 държави - Албания, Великобритания, Гърция, Исландия, Латвия, Лихтенщайн, Малта, Сърбия, Турция, Холандия, Черна гора и Чехия. Наградите се определят от национални журита на всяка от страните. Всеки победител ще получи 5000 евро. Първият български носител на наградата бе Калин Терзийски.
На официална церемония на 18 ноември в Брюксел Русков ще получи своята награда. Книгата "Възвишение" е отличена с Национална награда "Христо Г. Данов" за 2012 г., както и с Национална награда "Елиас Канети" (2013).
Романът ни връща в епохата на Българското възраждане, когато двама бунтовници, приятели на Димитър Общи, участват в Арабаконашкия обир. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар