21.10.2014 г.

Братовчедката на Любен Дилов-син Деница Дилова спечели конкурса за роман на „Сиела”

Деница Дилова бе обявена за победител в първото издание на анонимния конкурс за нов български роман на издателство „Сиела“. Наградата от 3000 лв. и възможността книгата й „Непорочна практика“ да бъде отпечатана са голямата награда. Шанс да влезе в печатница получи и романът, останал на второ място – „Отчужден“, на Васил Панайотов. Резултатите бяха обявени от организаторите днес, на 21 октомври.
Журито изказа съжалението си от факта, че победителката е братовчедка на Любен Дилов-син, член на комисията. Останалите в нея са Захари Карабашлиев, Амелия Личева, Ваня Щерева и Пепа Георгиева.
„Честни сме пред съвестта си“, коментира Ваня Щерева и е категорична, че са избрали най-добрия роман. Дилов-син казва, че научил името на победителката в понеделник и веднага се обадил на главния редактор на „Сиела“ Захари Карабашлиев с думите: „Абе, стана някаква беля…“
„Много късно обявихте кои са в журито, – обърна се победителката към комисията. – Надявах се да съм втора или трета. Но явно съм се престарала в писането… С Любен Дилов не сме се виждали от около 7 години.“
Авторката определя жанра на „Непорочна практика“ като социална сатира. Идеите за нея й идвали по време на сутрешния й крос. „Аз много чета и не смятам това за предимство“, казва Дилова. Тя е журналистка, от Разград е, има издаден сборник с разкази – „Тънкости на приготвянето“.
Авторът на „Отчужден“ се оказа изключително атрактивен. Васил Панайотов се появи покрит с татуси, един от тях – на бицепса му, се оказа поема от Чарлс Буковски. Естествено, че той не се изхранва с писане, работи в СОТ.

В анонимния конкурс са били получени 460 романа. На финала останали десет. Според Ваня Щерева имало много лоши текстове, но и такива, които притежават голям потенциал.

Няма коментари:

Публикуване на коментар