14.10.2014 г.

„Безцветният Цукуру Тадзаки“ на Мураками вече е в книжарниците

Днес на българския пазар излиза едно от най-обсъжданите литературни заглавия на годината. Става въпрос за „Безцветният Цукуру Тадзаки“ на японския писател Харуки Мураками.
Във фокуса е Цукуру Тадзаки – млад мъж, чийто живот е белязан от голяма загуба. Той имал в училище четирима приятели. По една случайност в имената и на четиримата присъствали цветове. Двете момчета се казвали Акамацу (Червен бор) и Оуми (Синьо море), а момичетата Ширане (Бял корен) и Куроно (Черно поле). Само фамилното име на Тадзаки било лишено от цвят.
Един ден приятелите му заявили, че никога повече не желаят да го виждат или да разговарят с него. И от този ден нататък Цукуру започва да се носи като обрулен лист през живота, неспособен на близки приятелства или отношения с когото и да било. Докато не среща Сара, дошла да му каже, че е време да проумее какво се е случило преди години.
„Безцветният Цукуру Тадзаки“ е първата книга на Мураками след историята на двете луни, Тенго и Аомаме в трилогията „1Q84“ от 2010 г.
Харуки Мураками е един от най-популярните автори у нас. Преводач е на Чандлър, Фицджералд и други големи американски автори, които иска да открие за японската култура. Харуки Мураками е признат от световната литературна критика за един от най-добрите съвременни японски автори. Той със сигурност e най-превежданият в чужбина и с най-високи тиражи на книгите си, издавани и преиздавани многократно не само в САЩ и Западна Европа, но и в Русия, Румъния, Сърбия и пр.
Творчеството му е изпълнено с поезия и ониризъм, което обяснява факта, че всяка от книгите му се продава в повече от 2 000 000 екземпляра. Книгите му са силно повлияни и от Запада, и от Изтока.
„Безцветният Цукуру Тадзаки“ (издателство Колибри) е вече на българския пазар. Междувременно в социалните мрежи се появи и фен страница на писателя.

Няма коментари:

Публикуване на коментар