26.02.2013 г.

Проектът за музея на розата е готов, търсят се инвестиции

Проектът за нов музей на розата в Казанлък вече е готов, похвалиха се общината. Той е разработен от екипа на главния архитект Ивелин Недялков, който е ползвал експертната помощ и на своите колеги от побратимения френски град Грас. Там имали подобен музей на етерично-маслените култури.
Новата сградата на казанлъшия музей е във формата на ротонда, с разгъната застроена площ от 1152 кв. м, и ще бъде на няколко етажа. Кръглият дворец на казанлъшката роза ще бъде с четири входа - от четирите посоки на света, по които се разнася славата й. На централно място в експозицията на музея се предвижда да бъде изложена автентична инсталация за производство на розово масло. Сградата ще разполага с няколко зали за различни форуми -  конференции, семинари, беседи и др. На партера ще бъдат разположени информационни гишета и павилиони за туристите. Ще бъде обособена и специална стая за аромати и дегустации на продукти от рози и розово масло.
Проектът предвижда и жива галерия от рози - във вътрешния двор ще бъдат засети и оформени миниградини с най-различни сортове.
Финансовите измерения на проекта още се уточняват, но няма да бъдат по-малко от няколко милиона лева. Община Казанлък вече е в трескаво търсене на инвеститори за новия музей на розата.

Няма коментари:

Публикуване на коментар