8.02.2013 г.

ГЕРБ предлага държавата да финансира частните училища


На края на мандата ГЕРБ променя генерално модела на финансиране на средните училища. Идеята "парите следват ученика" е стара, но в последните 10 г. нито един кабинет не успя да я въведе на практика въпреки категоричното решение на Комисията за защита от дискриминация и препоръката за промяна на законодателството в тази посока – да „изравни” частните и държавните школа, т.е. всеки да взима делегирана субсидия. Точно такъв е моделът в здравеопазването, където частните болници са „успешни”, взимайки пари и от касата, и от пациентите, а общинските и държавните болници трупат дългове или ги закриват. Дали същото ще стане и в образованието?
Частните училища и детски градини ще могат да получават държавна субсидия, решиха вчера депутатите на второ четене на новия закон за училищното образование. Това обаче ще ги задължи да премахнат таксата за обучение и други дейности, покривани от бюджета. Включването на частните училища и градини в системата на държавното финансиране ще става по тяхно заявление. Текстовете бяха приети с гласовете на ГЕРБ и Синята коалиция. Според преходните и заключителни разпоредби на закона, които още не са гласувани, въвеждането на новия модел на финансиране ще влезе в сила през учебната 2016/2017 г.
В момента издръжката на един ученик е средно 1500 лв. годишно. В частни училища и детски градини са записани около 8000 деца и за тяхното обучение са необходими около 10 млн. лв. за една учебна година. По подобие на казуса със задължителната забавачка за 4-годишните малчугани и редът за финансирането на частните школа и забавачки ще бъде уреден в държавен стандарт, който тепърва ще се пише. Стандартът се приема с наредба на министъра на образованието, съгласувана с министрите на труда и на финансите, и в него ще се уточнят дейностите, покривани от субсидията, и начинът, по който ще се отчитат средствата. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар